Africké děti dostaly první očkování proti malárii

24. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Malárii denně podlehne tři tisíce afrických dětí. Bude jich mnohem méně, pokud zabere nově testovaná očkovací látka. Nedávné zkoušky potvrdily, že nová očkovací látka RTS,S/AS02 bezpečně a spolehlivě působí na dospělé lidi...


Přes šest miliónů dětí do pěti let každoročně zbytečně zemře na nemoci, kterým lze přecházet nebo je léčit. Patří k nim HIV, spalničky, zápal plic, průjmová onemocnění a také malárie. Na tu denně umírají tři tisíce afrických dětí. Bude jich mnohem méně, pokud zabere nově testovaná očkovací látka.

Stačí drobné štípnutí samičky moskyta z rodu Anophleles, aby se člověk po sedmi až dvanácti dnech začal zmítat v pravidelných horečnatých záchvatech tropické malárie s těžkými komplikacemi, jako jsou bolesti hlavy, kloubů, zvracení a průjmy. Pokud se mu nedostane odborné péče, hrozí mu smrt.

Na malárii umírá až 1,5 miliónu lidí ročně, jak uvádějí statistiky Světové zdravotnické organizace WHO. Pracovníci Evropské sítě zaměřené na importované infekční nemoci TropNetEurop zjistili, že úpornou horečkou trpí v rizikových tropických a subtropických oblastech 81 procent cestovatelů z Evropy. Bolest hlavy postihuje polovinu cestovatelů, vyčerpání 35 procent z nich a bolesti kloubů a svalů přes pětinu účastníků výprav.

Vakcína za pět až osm let

Řešení je ovšem na dosah. Minulostí se má stát povzdech lékařky Melindy Moree, ředitelky Iniciativy za očkování proti malárii MVI, který zaznamenala BBC: „Každoročně zmizí z povrchu planety přes milión dětí, protože nemáme očkovací látku.“

Dosud nejúčinnějším preventivním prostředkem proti malárii se má stát speciální očkovací látka britské farmaceutické společnosti GlaxoSmithKline, kterou začali lékaři počátkem tohoto měsíce klinicky ověřovat na dvou tisících afrických dětech ve věku od jednoho do čtyř let.

Právě na černém kontinentu působí malárie nejzhoubněji, ale trpí jí lidé na celém světě, zvláště v Indii, v Brazílii, na Srí Lance, ve Vietnamu, v Kolumbii a na Šalamounových ostrovech.

Nedávné zkoušky v Evropě, ve Spojených státech, v Gambii a v Mosambiku potvrdily, že nová očkovací látka skrytá pod šifrou RTS,S/AS02 bezpečně a spolehlivě působí na dospělé lidi.


VÍCE O LÁTCE RTS,S/AS02 »ZDE

Zdravotníci chtějí děti sledovat půl druhého roku. Je to podstatně déle než při předchozích krátkodobých testech, které nasvědčovaly, že účinky látky vymizí po zhruba dvou měsících. U dětí by tato doba měla být podstatně delší.

Odborníci nicméně připomínají, že pokud zkoušky úspěšně proběhnou, nová očkovací látka bude celosvětově dostupná až po dalším pětiaž osmiletém vývoji.

Přerušení životního cyklu

Účinek nového preparátu vychází z mechanismu nemoci: Po štípnutí moskytem se do krevního oběhu člověka dostává v nedospělé podobě parazit, prvok druhu Plasmodium (viz kresbu). Dospívá pak v játrech.

Vakcína získaná z povrchové bílkoviny parazita kombinované se dvěma dalšími látkami spouští reakci imunitního systému, jenž přerušuje životní cyklus parazita v raném stadiu.

Význam, který vědci přikládají nově zkoušené očkovací látce vystihl vedoucí testovacího programu v Mosambiku Pedro Alonso: „Snažíme se zjistit, zda lze vakcínu uplatnit už na počátku života, a tak zajistit prevenci malárie, prvořadého zabijáka afrických dětí.“ Dodává k tomu, že každý měsíc zpoždění ve vývoji očkovací látky stojí život 120 tisíc dětí.

Bořek Otava, Hospodářské noviny, 24.07.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?