Ageismus - diskriminace, o které se nemluví

27. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústav lékařské etiky III. LF UK a FNKV vydaly příručku AGEISMUS - Průvodce stereotypy a mýty o stáří. Autorka MUDr. Tamara Tošnerová z Ambulance pro poruchy paměti v ní analyzovala i postoj lékařů ke starší populaci...


Ústav lékařské etiky III. Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské vinohrady vydaly příručku AGEISMUS - Průvodce stereotypy a mýty o stáří. Autorka MUDr. Tamara Tošnerová z Ambulance pro poruchy paměti v ní otevírá u nás dosud tabuizované téma, a to diskriminaci občanů na základěš jejich věku.

Pojem „ageismus“ je odvozen od anglického slova „age“ (věk, stáří) a znamená „společenský předsudek vůči stáří“, píše Tošnerová. Termín zahrnuje předsudky a negativní představy o starých lidech nebo projevy diskriminace vůči staršímu člověku nebo skupině starších lidí.

V publikaci jsou popsány různé formy diskriminace starší zdravé i nemocné populace a jsou tu vysvětleny pojmy spojené s ageismem, zvláštní důraz je kladen na předsudky a srovnání se skutečným stavem. Autorka však nezůstává u pouhého konstatování skutečností, ale nastiňuje i možnosti zmírňování tohoto sociálně patologického jevu v České republice.


Zdá se, že profesionální deformace z hlediska stereotypních postojů ke stáří postihuje i zdravotníky.

MUDr. Tamara Tošnerová

Příručku pěkně dokreslují výsledky dotazníkových akcí, kterých se zůčastnili studenti katedry sociální práce a lékařské fakulty UK, studenti policejní akademie a dobrovolníci na civilní službě v nemocnici nebo domově důchodců.

Autorka se nezapomněla ani na skupinu lékařů a analyzovala jejich postoj k běžnému zdravému stáří v dotazníku nazvaném „Věkové IQ“. „Nikdo nevyplnil dotazník zcela správně, tedy u všech profesionálů se objebvuje řada ageisticky zabarvených postojů a zdá se, že s přibývajícími lety respondentů roste tendence k ageismu,“ konstatuje Tošnerová. „Zdá se tedy, že profesionální deformace z hlediska stereotypních postojů ke stáří postihuje i zdravotníky,“ dodává na závěr.

Vydání publikace „AGEISMUS - Průvodce stereotypy a mýty o stáří“ podpořilo ministerstvo zdravotnictví v rámci Národního plánu vyrovnání příležitostí pro občany se zdravotním postižením a na vydání se podílelo také občanské sdružení Hestia.

Související odkazy:

Ambulance pro poruchy paměti, I. interní klinika Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

(mka), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?