Agel koupil firmu Kardio-Troll v pardubické nemocnici

16. 5. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnický řetězec Agel Tomáše Chrenka koupil firmu Kardio-Troll, která zajišťuje provoz invazivní kardiologie pardubické nemocnice.


Informuje o tom sobotní deník DNES (MfD) v příloze pro Pardubický kraj. Společnosti Kardio-Troll na konci roku vyprší smlouva s nemocnicí a pokud se nedohodne s krajem, její činnost ve zdravotnickém zařízení skončí.

„Provozujeme již kardiocentrum v Nemocnici Podlesí, které patří k nejlepším v republice, a tak máme zkušenost s poskytováním této zdravotní péče. Máme plány poskytovat kvalitní kardiologickou péči pro obyvatele Pardubického kraje,“ uvedl mluvčí Agelu Tomáš Želazko.

Sociálnědemokratické vedení kraje se snaží z nemocnice vytlačit privátní firmy. Od příštího roku bude kardiologickou péči zařízení zajišťovat společně s Fakultní nemocnicí v Hradci Králové a společností Artur Koblitz. K dohodě s druhou kardiologickou firmou, která v nemocnici působí, nedošlo.

Pacienty s nemocným srdcem velké změny nečekají, péče na kardiologii by se mohla spíše ještě zlepšit. Příchod Agelu je ale možné chápat jako důležitý vzkaz politikům i pacientům. Soukromá firma, která v sousedním Olomouckém kraji spravuje nemocnice ve Šternberku, Šumperku, Přerově a v Prostějově, dává najevo, že má chuť zvětšit svoje teritorium, píše MfD.

Politici z opoziční ODS, kteří spolupráci nemocnice se soukromníky vždy obhajovali, jsou opatrní. „Cítím určitá rizika, je třeba dvojnásob hlídat, aby neprovozovali pouze lukrativní činnosti,“ uvedl zastupitel Josef Janeček z ODS.

Úvahám o rozšíření vlivu Agelu nahrává zoufalá finanční situace pardubické nemocnice. Je zadlužená a jen pár kroků ji dělí od vyhlášení úpadku. Pardubický kraj je chudý, zadlužený a potíže má i s ostatními nemocnicemi. Jedno z možných východisek je prodej či pronájem nemocnic soukromníkům. Takový vývoj ale krajští politici svorně a kategoricky odmítají. „Nemocnice chceme provozovat sami, na tom se nic nezměnilo,“ řekla MfD krajská radní pro zdravotnictví Markéta Tauberová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?