Agentura se odmítla starat o umírající

23. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost pro osobní asistenci Podané ruce z Frýdku-Místku doslova den ze dne vypověděla smlouvu, podle níž se starala o 92letou ženu. Jako důvod uvedli, že se nemíní starat o umírajícího...


Babička přitom byla ve stavu, kdy ji museli už jen co dvě hodiny polohovat kvůli proleženinám a postarat se o její hygienu,“ stěžoval si Právu vnuk Karel Štencl z Moravské Ostravy.

Vnuk měl mimo agenturu zajištěnu i odbornou zdravotní péči, která 92leté ženě dávala dvakrát denně infúze.

„Babička umírá na stáří, v nemocnici nemá co dělat. Její nálezy jsou přiměřené jejímu věku. O propuštění do domácího ošetření rozhodl na mou žádost lékař s tím, že musejí být zajištěny ošetřovatelská péče, hygiena a podávání infúzí,“ doplnil Štencl.

Zástupci agentury: Stížnost zřejmě není oprávněná

„Ve středu se setkám s vnukem, který je stěžovatelem. Měl možná pravdu, ale nemyslím si, že je stížnost oprávněná,“ řekla předsedkyně frýdecko-místecké společnosti Podané ruce Helena Fejkusová a přiznala, že některá slova vyřčená její zástupkyní pro Ostravu nemusela být nejvhodnější.

„Svými pracovnicemi, zdravotnicí a zdravotní sestrou, jsem byla informována, že žena by potřebovala hospitalizaci v nemocnici. Vnuk po dohodě s lékařem ale ponechal klientku v domácí péči. Pacienti v takovém stavu již ale nespadají do našich služeb,“ dodala Fejkusová.

I když podle smlouvy mohla agentura od práce pro klienta odstoupit v případě hrubého porušení až po měsíční výpovědní lhůtě, nestalo se tak.

Primář klokočovské Léčebny dlouhodobě nemocných při Fakultní nemocnici s poliklinikou v Ostravě-Porubě Rudolf Mazura snahu vnuka ale ocenil.

„Je to od něj pěkné, co všechno se snaží pro svou babičku udělat. Také v naší LDN máme podobné případy. Stává se, že některá rodina má příbuzného, který skutečně umírá, a přeje si, aby se to stalo doma. Po domluvě tyto pacienty do domácí péče pouštíme,“ sdělil Mazura.

„Bylo by pochopitelné, kdyby sdělili, že péči nezvládají, ale není to možné podat takovým způsobem, že se jim to nelíbí a starat se nebudou,“ sdělil svůj názor z etického pohledu primář Mazura.

Také hejtmanův náměstek pro zdravotnictví Úřadu Moravskoslezského kraje Jiří Carbol (KDU-ČSL) sdělil, že tuto práci by měli vykonávat výhradně lidé, kteří starost o druhého neberou jen jako zaměstnání. Případ dle svých slov vnímá jako selhání lidského faktoru.

Karel Balcar, Právo, 23.04.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?