Agónie končí, VZP přestane podporovat IZIP

29. 5. 2012 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vypoví smlouvy se společností IZIP již k 30. červnu. Drtivou většinou hlasů tak na včerejším jednání rozhodla správní rada VZP, čímž do puntíku naplnila politickou proklamaci premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP09).


Podání výpovědi dala za úkol managementu VZP, předtím má ukončit a vyhodnotit pilotní ověřování ve dvou krajích. Výpovědní lhůta je šest měsíců, projekt by tak měl k 31. prosinci pro VZP skončit. Po jednání rady to ČTK řekl její člen za ODS Boris Šťastný.

Jde o výpovědi tří smluv - na shromažďování dat z 19. prosince 2007, na vedení osobního účtu pojištěnce z 10. listopadu 2008 a na získávání klientů a jejich souhlasu s předáváním informací z 11. října 2008.

„Správní rada uložila panu řediteli, aby do příštího zasedání zpracoval analýzu a varianty řešení všech oblastí, které nyní zajišťuje ve spolupráci s IZIP tak, aby VZP neporušila žádné své zákonné povinnosti,“ uvedl Šťastný. Správní rada rovněž uložila řediteli, aby zpracoval analýzu využití informací ze systému IZIP pro budoucí využití ve VZP, aby tedy mohla využít to, do čeho investovala.

Hrozba arbitráže

Šťastný rovněž uvedl, že část radních před hlasováním odešla. Člen rady za ČSSD Michal Sojka, který byl mezi těmi, co odešli, ČTK řekl, že jsou pro ukončení spolupráce s IZIP, nesouhlasili ale s tím, aby smlouvy byly vypovězeny dřív, než budou k dispozici výsledky pilotního ověřování.

Odešli prý před hlasováním, aby dali možnost ukončení smluv odhlasovat. „Zodpovědnost v případném soudním sporu se zahraničním vlastníkem ponesou ti, kdo hlasovali pro ukončení už dnes,“ řekl Sojka.

„Hlasoval jsem pro vypovězení. Mělo přijít už před rokem, ušetřili bychom státu přes sto milionů a kleslo by riziko arbitráží,“ sdělil ČTK radní za Věci veřejné Michal Babák.

Pro hlasoval také šéf správní rady Marek Šnajdr (ODS). Radní podle něj dnes rozhodovali pod velkým mediálním tlakem. Podstatné podle něj ale bylo rozhodnutí z loňského listopadu. „Dotlačili jsme partnery druhé strany k tomu, abychom byli schopni podepsat dodatky, které vůbec vypovězení smluv umožňují,“ řekl Šnajdr v ČT.

Politické rozhodnutí

Některým radním dnes vadilo, že rozhodování správní rady předcházela domluva politiků o ukončení projektu. Na jeho konci se před časem dohodli premiér Petr Nečas (ODS) a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Projekt IZIP se dostal na program na Hegerovo přání, dal svému náměstku Petru Noskovi jako členu správní rady za úkol navrhnout to. VZP do projektu za deset let dala kolem dvou miliard korun. I po vypovězení bude prý stát VZP ještě 85 milionů korun.

Kritici vytýkají VZP, že nasmlouvala projekt bez výběrového řízení. Mluví se o únicích peněz, podle ČSSD by to měla vyšetřit parlamentní komise. Heger chce policejní vyšetřování.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?