Agresivních pacientů v nemocnici přibývá

17. 10. 2010 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Nadávky, urážky či fyzické napadení - s tímto se stále častěji setkávají zdravotníci Šumperské nemocnice. Lékaři i sestry se proto rozhodli podstoupit kurz, kde se naučí, jak agresivního pacienta zvládnout.


Dvoudenní školení se bude konat o tomto víkendu a zdravotníci se během něj dozvědí, jak rozpoznávat příznaky začínající agresivity nebo jak se co nejúčinněji bránit fyzickému napadení. S verbálními útoky se zdravotníci Šumperské nemocnice setkávají téměř denně. Bohužel ale roste i počet fyzických útoků. Zdravotníci ve službě již čelili úderům pěstí, plivancům i kopání. „Fyzických útoků v poslední době přibývá. Loni jsme zaznamenali dvanáct takových napadení,“ vysvětlila vedoucí sestra centrálního příjmu v nemocnici Alena Poláchová.

Právě zaměstnanci centrálního příjmu se s agresivními pacienty setkávají nejčastěji. „Loni ale například psychicky nemocný pacient poranil infuzním stojanem dva zdravotníky na neurologickém oddělení. Způsobil jim pohmoždění rukou a krku,“ doplnila další případy manažerka kvality Šumperské nemocnice Martina Klimková.

Kurzy se konají pravidelně. Personál nemocnice školí vždy odborný lektor. Nejpočetnější skupinu problematických pacientů tvoří mladší jedinci, kteří se dostanou na ošetření pod vlivem alkoholu či návykových látek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?