Akcie Bayeru prudce spadly kvůli preparátu Baycol

6. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Akcie německého chemického koncernu Bayer AG klesly na nejnižší úroveň za posledních devět let, protože roste počet žadatelů o odškodnění kvůli preparátu Baycol...


FRANKFURT -

Ve světě se preparát proti cholesterolu prodával také pod názvem Lipobay, firma ho kvůli úmrtím pacientů stahovala z trhu v roce 2001. Na akcie Bayeru a ostatních farmaceutických firem dnes také dolehlo, že rival Aventis snížil svou předpověď zisku.

Od začátku roku ztratila firma čtvrtinu své ceny

Akcie firmy Bayer včera klesly o 3,7 procenta na 15 eur, což je nejníže od září 1993. Tržní hodnota koncernu, který se snaží pro svou problémovou farmaceutickou divizi najít partnera, tak klesla na 11 miliard eur, tedy 12 miliard dolarů. Za prvních pět týdnů tohoto roku přišly akcie firmy o čtvrtinu ceny.

Před necelým čtvrt rokem přitom zdroje z odvětví oceňovaly samotnou farmaceutickou divizi na přibližně deset miliard eur. O podíl v divizi projevilo zájem několik společností.


Bayer stahoval z trhu Baycol v srpnu 2001. Tehdy se zjistila spojitost léku s více než padesátkou úmrtí pacientů. Nyní počet úmrtí přesáhl stovku.

Bayer na svých internetových stránkách uvedl, že počet žádostí o odškodnění kvůli Baycolu stoupl na 7800 ze 7400 v polovině ledna. Ve 420 případech se již Bayer s poškozenými vyrovnal.

Mluvčí Bayeru dodal, že si firma kvůli případu nedává stranou žádné rezervy, protože takové případy kryje její pojištění.

Závazky spojené s odvoláním Baycolu z trhu mohou být podle analytiků obrovské. Studie HSBC například citovala právníka žalujících, podle nějž může počet soudních případů dosáhnout 15 tisíc a firmu by případ mohl přijít až na 1,6 miliardy dolarů.

Podle studie uvedl právní zástupce Kenneth Moll, že Bayer platí v mimosoudním vyrovnání až 1,25 milionu dolarů v případech, které končily smrtí, napsala agentura Reuters.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?