Aktuálně.cz: Bohatí zaplatí víc, plánuje Heger, poplatky ale nezvýší

10. 12. 2012 7:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger chce brzy prosadit průlomovou novinku, která zásadně změní to, jak bude většina lidí platit zdravotní pojištění.


Jeho úřad totiž již připravuje zákon, v němž počítá s tím, že nově pacienti zaplatí část pojištění své pojišťovně sami. A ti, kteří mají vyšší příjmy, podle Hegerových slov budou platit více.

Ministr o změně mluví jako hlavní prioritě a proto ji hodlá uzákonit již od začátku roku 2014. Heger naopak dokonce volebního období již nechce měnit výši poplatků u lékaře.

„Co se týče poplatků, tak to budeme velmi opatrní. Cokoliv se s nimi odehraje, tak vyvolá velkou bouři debat a tak jsme se rozhodli, že zatím s poplatky bude konzervativní,“ řekl Aktuálně.cz Heger.

Změny v pojištění

Ministerstvo počítá s tím, že by si v budoucnu část peněz z pojistného vybrala každá zdravotní pojišťovna od svých pojištěnců sama a zbytek by jí zaplatili pacienti. Změna se ale už nyní nelíbí třeba opoziční ČSSD.

„Navrhujeme mechanismus dvousložkového pojištění, které bylo vyzkoušeno v Německu, Švýcarsku a Holandsku. Spočívá v tom, že by si pojišťovny mohly vybrat více zdravotního pojistného nebo by ho mohly naopak snížit. Mluvíme o desetinách procenta toho, co dneska platí zaměstnanec. Tím by jasně daly najevo, jestli mají hospodářské problém nebo jsou velmi dobré,“ uvedl Heger.

Ministr však chce, aby oproti Holandsku neplatili pojistné v Česku všichni. Týkat by se to mělo především těch, za které ho nyní odvádí zaměstnavatel. Změna by se tak neměla dotknout seniorů, žen na mateřské nebo dětí

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?