Aktuálně: Nemocnice nakupují předraženou zdravotnickou techniku

9. 7. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Někde se šetří a jinde se vyhazují peníze oknem. Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků (CzechMed) reagovala na článek uveřejněný 15. června na Aktuálně.cz, ve kterém se uvádí, že státní a krajská zdravotnická zařízení nakupují zdravotnickou techniku za ceny až o třetinu vyšší, než je běžné. Podle Aktuálně.cz existuje vážné podezření, že systém přišel jen za rok 2009 kvůli takovým provizím zbytečně až o miliardu korun.


Zástupci CzechMed a Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků (AVDZP) vedli jednání s krajskými zdravotními radami a zástupce nemocnic během nich upozorňovali na problematiku a finanční nákladnost dodávek od kompletátorských společností, stejně jako na nevýhodné ceny u zprostředkovatelských obchodů, kdy mezi nemocnicí a výrobcem/dodavatelem stojí zprostředkovatelská společnost, která mnohdy cenu navyšuje až o třetinu oproti cenám přímo od výrobce/dodavatele.

Tyto zakázky se navíc realizují za značně netransparentních podmínek. Nemocnice si podle CzechMedu stanovují neuvěřitelně složitá kvalifikační kritéria, která není jednoduché splnit. Pro tato kritéria neexistuje jednotný standard a každé zařízení si vytváří svá vlastní, což má kromě nízké průhlednosti jednotlivých zakázek za následek i to, že není možné nabídky jednotlivých subjektů snadno porovnat. „Je běžnou praxí, že finální nabídka obsahuje několik set stran a jedno výběrové řízení si tak vyžádá na desítky centimetrů dokumentů. Nemocnice často požadují i několik kopií dokumentace. Předpokládáme, že zástupci nemocnic patří mezi vášnivé čtenáře.

V praxi se ukazuje, že nejdůležitějším parametrem zůstává cena. Apelujeme na zástupce nemocnic, kteří realizují výběrová řízení, aby přehodnotili účelnost takto rozsáhlých kvalifikačních kritérií a pokusili se o zjednodušení procesu ve prospěch větší transparentnosti výběrových řízení,“ řekl MUDr. Miroslav Palát, prezident CzechMed, a dodal: „S jistotou lze tvrdit, že přehnané administrativní požadavky nepřináší zhola nic, a to jak z pohledu bezpečnosti pacientů a zdravotníků, tak i z pohledu ekonomičnosti takto vysoutěžených prostředků.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?