Akupresura – akupunktura bez jehel

21. 6. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle dokumentů se akupresura vyvinula ve staré Číně a byla svépomocnou technikou při léčbě různých potíží. Podobně jako u akupunktury je jejím základem celostní pohled na člověka a jeho vztah k přírodě a k vesmíru.

ilustrační foto

Staročínská medicína vychází z filozofie, která tvrdí, že všechny životní procesy jsou založeny na energii – základní životní síle, kterou přijímáme dýcháním a výživou. Tato energie (čchi) proudí v těle drahami (meridiány) a zásobuje tělesné orgány. Hlavních meridiánů je dvanáct párových a dva nepárové, probíhají částečně i na povrchu těla a leží na nich speciální akupunkturní body. Centry energie jsou takzvané čakry, kterých je sedm a leží přibližně v kolmé střední ose těla. Čakry a meridiány se navzájem spojují a ovlivňují.

Někdy si můžete pomoci sami

Popis těchto tisíci lety prověřených znalostí zní pro laiky a většinu konzumentů západní medicíny poněkud neobvykle, ale i moderní lékaři 21. století přiznávají čínské medicíně tohoto typu poměrně značné možnosti.
V kterých akutních stavech může akupresura pomoci?
pokud je zapotřebí postiženého člověka uklidnit, při bolestech – např. zubů, při migréně, při nachlazení, zánětech dutin a při bronchitidě, při alergii a astmatu, při nervových poruchách způsobených stresem a při nespavosti, při potížích s páteří a s klouby, při vysokém krevním tlaku, při obezitě, při problémech v menopauze.
Je však třeba zdůraznit, že při léčbě jakéhokoli onemocnění jsou vždy na prvním místě rady lékaře a nasazení vhodných léků. A zvláště při silných bolestech, vážných funkčních poruchách a onemocněních je nutné se vždy poradit s lékařem. Akupresura někdy může zmenšit závažnost příznaků a při správné aplikaci urychlit uzdravování.

Vyhledání akupresurních bodů

Ideální je, pokud se zúčastníte některého z kurzů, kde se budete moci nejlépe naučit vyhledávat a používat akupresurní body. Určitým vodítkem vám může být i publikace s obrazovými přílohami, zobrazujícími přesné umístění těchto bodů.
Příklad: Akupresurní bod, který staří Číňané nazvali Strážce radosti, se nachází přímo nad horním rtem a při správném typu tlaku na něj pomůže při oparech na rtu, při zánětu ústní sliznice nebo při bolesti zubů.

Přímo na špičce nosu je bod s poetickým názvem Vládce obličeje, který účinkuje při mdlobách, ale i při rýmě. U zevního úhlu nehtového lůžka druhého prstu na noze leží bod nazvaný Potlačená radost.
Jeho poklepáváním si ulevíte při říhání, při zácpě a při pálení žáhy, ale i při nespavosti. Nebeská brázda je bod na dráze Tří ohřívačů na horní hraně trapézového svalu uprostřed ramene a používá se při nemocech „z průvanu“ – při dusivém kašli, nachlazení, rýmě. Ošetřuje se technikou zvanou prohnětávání. Množství akupunkturních bodů se nachází na vnějším uchu, na rukou a na ploskách nohou.
Pokud si někde v knize o akupresuře a reflexní terapii prohlédnete „mapu“ chodidel, uvidíte, že se tam objevují místa odpovídající všem důležitým orgánům těla.

Akupresurní techniky

Prvním předpokladem akupresuristy jsou krátce ostříhané nehty, protože většina reflexních bodů se ošetřuje tlakem bříšek prstů. Metod aplikování tlaku je několik: Kroužení – palcem, buď po směru, nebo proti směru hodinových ručiček (palec stále vyvíjí tlak).
Pumpování – střídavé tlačení na reflexní body a uvolňování.
Tření – bodů nebo ploch (bez tlaku).
Sevření – zmáčknutí, například ramene.
Vibrování – jeden prst přes druhý a kmitáním vyvíjení vibrací.
Chůze prstů – palce nebo prstů na určité dráze.
Stálý tlak – palcem či prsty, například na zádech, stehnech a zadních stranách nohou.
Uchopení dlaní – kůže a svaly pod ní se drží v sevřené dlani s lehkým tlakem.

Shiatsu a reflexní terapie

Japonská varianta čínské akupunktury a akupresury se jmenuje shiatsu, což doslova znamená tlak prstu a stimulaci energie čchi opět podél drah spojovaných s funkcí životně důležitých orgánů. Tato východní akupresurní technika má některé vlastní charakteristiky. Japonci ji považují za velmi vhodnou jako prevenci nemocí, ale i pro včasné určení diagnózy.
I tato metoda je založena na názoru, že všechny orgány lidského těla mají na svých periferiích nervová zakončení a jejich ovlivňováním lze na tyto orgány působit.

Nejlépe dosažitelné jsou samozřejmě body na rukou a na chodidlech. Pokud projdete některým ze skutečně dobrých kurzů, dokážete si sami pomoci – například uvolnit krční páteř, ulevit od bolesti (než navštívíte lékaře), nebo třeba dokážete stimulovat své tělo k lepším výkonům.
Akupresurou a reflexní terapií se nedá ublížit, odborníci však tvrdí, že se nesmí používat u lidí, jimž byl transplantován některý orgán; reflexní terapie zvyšuje imunitu, transplantovaným se imunita naopak potlačuje, aby tělo cizí orgán neodmítalo.

Akupunkturisté a reflexní terapeuti říkají, že na začátku léčby tohoto typu může docházet k poměrně nepříjemným reakcím v tom smyslu, že se orgány jakoby probudily a začínají se čistit.

Vyzkoušejte sami Při bolestech hlavy a únavě – vyrovnaný tlak nebo kroužení na bodech přibližně nad středem obočí pod dobu 20 sekund. Pro lepší soustředění – vnitřní okraj obočí tlačte nahoru po dobu 30 sekund, opakujte třikrát. Při kašli, nastuzení a dýchacích potížích – stlačujte místo na konci krku mezi klíčními kostmi, předkloňte krk a zůstaňte v této poloze (počítejte do 10), opakujte třikrát. Podle čínské medicíny ve zdravém těle proudí energie rovnoměrně a harmonicky, v dokonalé harmonii jsou i síly jin a jang. Při akupunktuře a akupresuře se snažíme o vyrovnání těchto sil a všech funkcí těla i psychiky. Pouhým popisem bodů, nebo třeba studiem „map“ lidského těla s označením bodů se lze jen těžko naučit správným postupům stimulace. Je lepší, jak jsme už uvedli, navštívit školeného a zkušeného akupunkturistu.


O autorovi: Mgr. Jana Hrabáková

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?