Akutních lůžek ubude. Peníze půjdou na mzdy lékařů

2. 3. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví se dohodlo s pojišťovnami i kraji na zeštíhlení nemocniční sítě.


Na postupném snižování počtu akutních lůžek a jejich přeměně na lůžka následné péče se včera domluvil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s vedením Jihomoravského kraje a zdravotních pojišťoven.

„Pokud proces bude ústit v redukci deseti tisíc lůžek, bude to trvat několik let. Z administrativní fáze, která by měla odstartovat letos, by měl plynule přejít na přirozenou přeměnu,“ řekl šéf zdravotnictví po včerejším jednání.

Analýzu využití lůžek má předložit VZP. Ministr také doufá, že postupem v Jihomoravském kraji se budou inspirovat i kraje další.

S nutností zanalyzovat nemocniční síť a převést některá lůžka na následnou péči souhlasí i šéf České lékařské komory Milan Kubek. Je podle něj však nezodpovědné dopředu zadávat čísla, kolik lůžek by mělo zmizet.
„Nemocniční lůžka tu jsou pro pacienty, a jejich počet a rozložení musí odpovídat potřebám obyvatel v daném regionu.

Není možné v rámci nějaké hurá akce zrušit nemocniční lůžka, protože bychom se mohli snadno za čas dočkat zjištění, že lůžka v nemocnicích chybí, a s mnohem většími náklady je bude nutno revitalizovat. Musí tedy předcházet analýza potřebnosti a rozhodně to není žádné předhánění se v tom, kolik lůžek se zruší,“ podotýká Kubek.

„Redukce se bude týkat zhruba deseti tisíc akutních lůžek s tím, že třetina z nich by se mohla transformovat na lůžka následné péče, z třetiny by se stala lůžka sociální a zbývající třetina by byla skutečně zrušena. V současné době všechny krajské pobočky pojišťovny mapují situaci a připravují své návrhy,“ dodává mluvčíVZPJiří Rod.

Nemocnice mají vyšší platby

Od včera začala platit úhradová vyhláška, která nemocnicím stanovuje platby od pojišťoven na 98 procent. Čtyři procenta přitom mají jít na platy lékařů.

Lékaři mají růst příjmů zajištěn rozhodnutím vlády, která zvýšila ve státních nemocnicích tarifové tabulky.
Více peněz se dočkají i lékaři v krajských nemocnicích, kde tarify nejsou. Hejtmani by měli dohlédnout na to, že peníze skutečně půjdou do platů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?