Alergologové mají žně

6. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Léto s sebou přináší také nevítané komplikace v podobě většího výskytu alergických onemocnění. Do alergologické ambulance Okresní nemocnice v Táboře přichází denně v průměru padesát pacientů, nejméně dva až tři z nich, nejčastěji ve věku do čtyřiceti let, se s alergií setkali vůbec poprvé. "V současné době končí sezóna pylů trav a od pondělí očekáváme, že se začnou objevovat velmi agresivní pyly pelyňku. Nejednou se stává, že lidé přijedou z dovolené s astmatem...


Táborsko - “ říká alergolog Milan Kasl. Z Maďarska a jižní Moravy se do Čech šíří také pyl ambrózie. Pozdní léto, podzim, případně chladnější deštivé počasí budou ve znamení šíření spór plísní ze zetlelých zbytků rostlin. Uvedené alergeny pak citlivým jedincům způsobují onemocnění dýchacích cest (rýma, astma), případně kůže (atopický ekzém, alergická kopřivka).

„Letos jsem se zatím nesetkal s tím, že by někdo přišel s alergií získanou z přírodního koupání,“ uvedl včera Milan Kasl. Poměrně závažné nebezpečí ale může představovat hmyzí jed. „Alergii na včelí bodnutí jsem zaznamenal dokonce i u jednoho včelaře,“ vzpomíná Milan Kasl.

Mnozí lidé trpí také na tzv. solární ekzém, tedy na vyrážku kůže způsobenou alergickou reakcí na sluneční paprsky. „Tento druh obtíží je spíše záležitostí kožních lékařů. Pro předcházení těmto problémům doporučuji preventivně užívat vitamin A, betakaroten, používat preparáty s vysokým faktorem ochrany proti UV záření, chránit se před sluncem a případně protialergické léky. Žádný z preparátů ale nezaručí stoprocentní ochranu,“ uzavřel MUDr. Kasl.

Jak lékař dodal, lidé, kteří alergií trpí, by neměli opomíjet užívat protialergické a protizánětlivé léky, které jim specialista předepsal, a to ani tehdy, když obtíže zdánlivě ustoupí. Alergolog současně poradí, na jaký alergen je dotyčný citlivý, kdy se vyskytuje a jak se chránit. V případě potíží je třeba navštívit ordinaci včas.

Táborské listy, 4.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?