Alternativní medicína – homeopatie

5. 10. 2012 8:39
přidejte názor
Autor: Redakce

Homeopatie je stará přibližně dvě stě let a vychází z faktu, že mysl je úzce spojena s fyzickými orgány. Dříve, než se nemoc objeví na fyzických orgánech, projeví se v mysli. V homeopatii platí – „vše máme v hlavě“.




Homeopatie pracuje s tzv. duševními traumaty, která má téměř každý člověk, ať už jde o smrt někoho blízkého, ponížení, zradu, násilí, rozvod, traumatické příhody z dětství, může jít však i o situace z prenatálního života a jiné. Jakmile je včas rozpoznáno toto trauma, fyzické onemocnění by nemělo vzniknout. Pokud se fyzické onemocnění objeví, je potřeba nejdříve odstranit příčinu (již zmiňovaná traumata) a nemoc pak sama odezní. Zní to neuvěřitelně a mnoho lidí má k homeopatii skeptický přístup. Já však mám s homeopatiky dobrou zkušenost, když se mi s pomocí této léčby podařilo vyřešit opakující se rýmy mého syna, které klasická medicína nevyléčila a nebyla schopna jim předejít.
Homeopatie se aplikuje různými způsoby. Takzvaná příznaková homeopatie léčí pouze příznak fyzické nemoci a člověk si ji může naordinovat sám. V současné době bývají v lékárnách k dispozici brožury základních příznaků a vhodných homeopatik. Druhý, účinnější směr je tzv. klasická homeopatie, která dopodrobna studuje nitro člověka. V tomto případě je potřeba kontaktovat zkušeného homeopata, který pátrá po všech traumatech, snaží se člověka co nejvíce poznat a udělat si celistvý obraz, aby mohl stanovit správnou léčbu.

Homeopatické léky

Homeopatická léčiva nepůsobí chemicky, ale energeticky povzbuzují tělo k dosažení rovnováhy. Vyrábějí se ze základní substance, která se pak mnohonásobně ředí. Každý lék má potom v názvu tzv. potenciaci, což je údaj o jeho ředění při výrobě, např. Mercurius solubilis 30CH.
Na našem trhu existují dvě skupiny homeopatických léků. První jsou vícesložkové léky (např. Paragrippe, Oscillococcinum…), druhou skupinou jsou jednodruhové léky ve formě malých kuliček (např. Belladona, Lachesis…).
Vícesložková homeopatika jsou založena na tom, že některá ze složek bude účinná na vzniklý problém, a lze je použít na více různých obtíží. Jednosložková homeopatika se připravují z jedné vstupní suroviny a upravují se do formy granulí nebo globulí. Kulička se vloží do úst a nechá se vstřebat. Vždy by se měl užívat pouze jeden homeopatický lék, nikdy nekombinovat více léků dohromady. Homeopatické léky jsou vyrobeny na přírodní bázi a využívá se tzv. vzorec energie té které látky absorbované v mléčném cukru (laktóze).
Základem homeopatik jsou minerály, kovy, rostliny a živočichové a produkty lidských nemocných tkání. Může to být například i jed (hadí či včelí, jedovaté kovy), avšak podáván v netoxické dávce. Princip homeopatie je v tom, že léčí podobné podobným. Jde o aplikaci podobné látky, jako je látka, která způsobuje nerovnováhu. Mnozí lidé se domnívají, že homeopatie funguje na principu placebo efektu. Řada studií však prokázala dobré výsledky u zvířat a malých dětí, kde o placebo efektu nemůže být řeč. Má vlastní zkušenost mi tento fakt potvrdila.

Závěr

Je nutno konstatovat, že homeopatie se nezříká klasické medicíny, když je jí třeba, například pokud nemocný potřebuje operaci, v případě úrazu či život ohrožujících stavů apod.
„Síla homeopatických léků, pokud se používají podle správných principů a metod, je jedinečná. Svět ji ještě nedokázal plně ocenit. Poznal jsem, že nic jiného nepůsobí tak hluboce a účinně.“ (Chappell, 2001)

**

Souhrn

Lékaři se snaží docílit trvalého uzdravení pacientů, ovšem většinou léčí pouze orgán, na který se specializují, a ostatní problémy zůstávají v pozadí. Pacient není brán jako celek. A právě celková rovnováha organismu je klíčem k úplnému uzdravení. Proto řada lidí vyhledává přírodní medicínu, která harmonii ducha a těla navozuje, např. homeopatii. Klíčová slova: alternativní medicína, homeopatie, trauma, homeopatika

Literatura

Chappell, P.: Homeopatická samoléčba. Praha, Alternativa 2001. Rosival ová, V.: Homeopatie – jak se můžeme sami léčit. Bratislava, Pictus 1992.

O autorovi| Hana Dvořáková (dvorakova.hanka@centrum.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?