Ambulancím hrozí škrty, doktoři z toho mají šok

10. 12. 2012 7:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Ambulantní specialisty čeká těžké období. Podobně jako nemocnice projdou přehodnocením smluv se zdravotními pojišťovnami.


„Většině z nich vyprší rámcová smlouva v roce 2015, pojišťovny by ji měly ambulancím vypovědět do konce roku 2014, aby mohly rok vyjednávat o nových podmínkách. Debaty by se ale měly začít vést nejpozději začátkem příštího roku,“ řekl týdeníku Euro náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Po diskusích s odbornými lékařskými společnostmi budou stanovena kritéria – například v počtu ordinačních hodin, vybavenosti, přístrojů – která by měla splňovat konkrétní lékařská ordinace. „Ještě teď se najde gynekolog bez ultrazvuku či chirurg bez zákrokového sálku, to přece nemá smysl,“ dodal.

Noskova slova potvrzuje ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček: „O možnosti vypovědět smlouvy uvažujeme.“ Představitelé pojišťoven jsou totiž překvapeni reakcí ambulantních specialistů na úhradovou vyhlášku, která určuje, kolik mají platit za zdravotní služby. „Za poslední tři roky rostly ambulance výrazně nad rámec ostatních zdravotnických segmentů. To se musí zastavit. Jejich reakce jsou absolutně neadekvátní,“ zdůrazňuje Gajdáček.

Ministerstvo zdravotnictví připravilo na příští rok restriktivní úhradovou vyhlášku. Počítá totiž s tím, že příjmy z veřejného zdravotního pojištění budou příští rok o 3,3 miliardy korun nižší než letos, a proto se musejí snížit i výdaje, aby systém nebyl deficitní. „Na základě modelace dle odhadů ministerstva financí lze oproti roku 2012 očekávat nominální snížení příjmů zdravotnictví o 1,4 procenta na 220,7 miliardy korun.
Regulace je oproti roku 2012 restriktivnější a snaží se zabraňovat nepotřebné nadprodukci péče,“ píše se v důvodové zprávě k návrhu vyhlášky.

Sektoru ambulantních služeb se snižuje maximální objem úhrady na 98 procent oproti roku 2011. To lékaři považují za likvidační. Návrh úhradové vyhlášky odmítají i proto, že podle nich omezí dostupnost péče.

„Již letmý pohled na navrhované změny oproti současné úhradové vyhlášce dává tušit, že se pan ministr Heger snaží za svoji neschopnost získat pro zdravotnictví dostatečné finanční zdroje potrestat lékaře a přinutit nás, abychom podstatnou část zdravotní péče poskytovali pacientům zadarmo,“ reagoval na nové podmínky prezident České lékařské komory Milan Kubek. Přidal se k němu i šéf ambulantních specialistů Zorjan Jojko, podle nějž lékaři po přečtení vyhlášky utrpěli šok. Navrhované restrikce považuje za zbytečně tvrdé a neodůvodněné.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?