Ambulantní lékaři projednají protestní akce vůči vládě

20. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Koalice ambulantních lékařů projedná na setkání krizových štábů z celé republiky protestní akce vůči vládě. Chce jimi upozornit na to, že ve finančních problémech jsou kvůli pozdním platbám zdravotních pojišťoven nejen nemocnice, ale také ambulance...


PRAHA - Na rozdíl od nemocnic se však nemohou spoléhat na dotace státu.

V úvahu připadá omezení péče v ambulancích jen na akutní. Kroky koalice podporují lékárníci, uvažují o krátkodobém uzavření lékáren. Zubní lékaři jsou od září v krizové pohotovosti. Nemocniční lékaři, členové Lékařského odborového klubu, jsou od minuléhotýdne ve stávkové pohotovosti.

Koalice je společným projektem České stomatologické komory a několika sdružení - praktických lékařů pro děti a dorost, pro dospělé, smluvních lékařů zdravotních pojišťoven a soukromých gynekologů. Na problémy s pozdními platbami od pojišťoven upozorňuje i Česká lékárnická komora, která není členem koalice.

Lékaři požadují, aby kabinet provedl nutné reformní kroky a zajistil stabilitu systému. Podle nich by měl vymezit rozsah péče z veřejného zdravotního pojištění, zajistit výběr pojistného od dlužících podniků v majetku státu, navýšit platby pojistného za státní pojištěnce a snížit počet nemocnic.

Na rozdíl od České lékařské komory, která není členem koalice, nepožadují ambulance odvolání ministryně zdravotnictví Marie Součkové, i když v její schopnost provést nutné reformní kroky nevěří.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?