Ambulantní specialisté chtějí od pojišťoven víc za léčení

6. 1. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Sdružení ambulantních specialistů (SAS) vyzvalo své členy, ať nepodepisují dodatky o úhradách od zdravotních pojišťoven, pokud budou vytvořeny podle úhradové vyhlášky vydané ministerstvem zdravotnictví. Podle sdružení vyhláška nezaručuje slíbené zvýšení pro ambulance a nereaguje na výrok Ústavního soudu.


Regulační srážky jsou dál nepředvídatelné a zmírněny jsou jen zčásti, uvádí se v otevřeném dopise, jehož text má ČTK. Lékaři se chtějí dohodnout jinak, než je ve vyhlášce, a chtějí přidat víc, než jim slíbila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

Ministerstvo snahu ambulantních specialistů o dohodu mimo rámec úhradové vyhlášky uvítalo, je podle něj v souladu se zákonem. Vyhláškou se pojišťovny mají řídit, jen když se nedohodnou s poskytovateli jinak.

„Text vyhlášky neobsahuje ministerstvem slibované navýšení částky pro ambulantní specialisty 500 milionů navíc proti roku 2013,“ sdělil ČTK předseda SAS Zorjan Jojko. Varoval, že pokud budou uplatněny regulace podle této vyhlášky, hrozí více než polovině specialistů srážky až 15 procent z tržeb. „To považujeme za nepřijatelné,“ zdůraznil.

VZP podle mluvčího Oldřicha Tichého navýší letos příjmy ambulantním specialistům, gynekologům a praktikům o 410 milionů korun. Uzavřela o tom dohodu s Českou lékařskou komorou (ČLK) a považuje ji za závaznou.

Podle této dohody neuplatní VZP regulace, pokud lékař nepřekročí roční limit na léky a další vyšetření o více než 200.000 korun. V průměru tak každá ordinace může mít navíc 50.000 korun. Když lékař limit překročí více, může to obhájit před rozhodčím orgánem. VZP také navýší hodnotu bodu o jeden haléř za celoživotní vzdělání doložené diplomem ČLK - celkem tak mohou ambulance získat navíc 80 milionů. Tichý připomněl, že VZP navýší v ambulantní péči příjmy také zubařům, a to o 180 milionů korun.

Podle Tichého by si podobné podmínky měli lékaři vyjednat i se zaměstnaneckými pojišťovnami. „Pro celý zdravotní systém by bylo přínosem, kdyby se ambulantním specialistům podařilo vyjednat i s ostatními pojišťovnami stejné podmínky, jaké jim garantuje VZP,“ řekl ČTK.

Největší zaměstnanecká Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) je podle mluvčí Hany Kadečkové k jednání připravena. „ZPMV je otevřena individuálním jednáním se zástupci odborných lékařských společností a sdružení, tedy i s ambulantními specialisty,“ řekla ČTK.

„Postup SAS je zcela v intencích představ současného ministra, pro něhož je jedna z nejpřijatelnějších alternativ do budoucna úplné zrušení úhradové vyhlášky,“ řekla ČTK mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Předseda SAS Zorjan Jojko k návrhu VZP uvedl, že 500 milionů slíbených ministerstvem odpovídá navýšení hodnoty bodu o dva haléře pro všechny poskytovatele, ne jen pro ty, kdo kvalitu péče doloží diplomem. „Jeden takto nabízený haléř v hodnotě bodu považujeme za málo,“ konstatoval.

SAS podle Jojka už oslovilo všechny zdravotní pojišťovny s žádostí, aby dodatky koncipovaly na jiných principech, než nyní je úhradová vyhláška. „Věříme, že se nám podaří je přesvědčit o nutnosti zjednodušit úhradový vzorec, přiměřeně navýšit úhrady a zmírnit regulace, a to plně v duchu rozsudku Ústavního soudu z října 2013,“ shrnul Jojko.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?