Američan Damadian byl prý ošizen o Nobelovu cenu za lékařství

22. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nobelovu cenu za lékařství a fyziologii pro rok 2003 chce dostat spolu s vyhlášenými dvěma laureáty americký vědec Raymond Damadian. Říká, že v roce 1970 učinil objev, který umožnil scanner na magnetickou rezonanci zhotovit...


STOCKHOLM - Nobelovu cenu za lékařství a fyziologii pro rok 2003 chce dostat spolu s vyhlášenými dvěma laureáty americký vědec Raymond Damadian. Zahájil v USA a ve Švédsku kampaň, ve které tvrdí, že s ohledem na výsledky své práce byl o toto ocenění nespravedlivě ošizen.

V pondělí zveřejnil Damadian celou stránku o svém protestu ve švédském deníku Dagens Nyheter. Podobně postupoval v USA prostřednictvím listů The New York Times, The Washington Post a The Los Angeles Times.

Kampaně ho již prý stály přes 200 tisíc dolarů. Rozhodnutí příslušného výboru švédského královského institutu přitom podle všeho těžko změní.

Výbor 6. října ve Stockholmu vyhlásil za letošní držitele Nobelovy ceny za lékařství a fyziologii Paula C. Lauterbura ze Spojených států a Petera Mansfielda z Velké Británie - a to za vynikající objevy v oblasti magnetické rezonance, které jsou

považovány za průlom v lékařské diagnostice i výzkumu.

Výbor ocenil zejména možnost „přesného a neinvazivního zobrazování vnitřních lidských orgánů, které tato metoda umožňuje a které přispívá velmi významně k diagnostice, léčení i následné rehabilitaci“.

Damadian s odvoláním na vyjádření i dalších vědců označuje opomenutí své osoby za nesprávné a připomíná, že v roce 1970 učinil objev, který umožnil scanner na magnetickou rezonanci zhotovit díky zjištění rozdílů v signálech vysílajících zdravými tkáněmi a tkáněmi postiženými rakovinou.

Svou práci zveřejnil v odborném časopisu Science v roce 1971. „Výbor se snaží přepsat historii,“ uvádí v kampani Američan.

Předseda Nobelova výboru Bo Angelin kritiku odmítl. „Vždy se najdou lidé, kteří si myslí, že byli poškozeni,“ reagoval na Damadianovu kampaň. Výbor laureátům předá ceny 10. prosince - v oblasti lékařství a fyziologie si letos oba ocenění rozdělí deset milionů švédských korun (asi 35 milionů Kč).

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?