Američané léčí "Parkinsona" geny

20. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Při operaci lékaři zasunou do pacientova mozku trubičku, pomocí níž do mozku vnesou miliardy virů s patřičnými geny. Ty mají probudit mozkové buňky v subthalamickém jádru k větší produkci látky GABA...


Miliardy genů mají pacientům zlepšit život. Čeští vědci jsou skeptičtí

New York/Praha - Američtí vědci vsadili do mozku člověka s Parkinsonovou nemocí miliardy virů jako nosiče genové informace, která má zbavit pacienta třesu, kterým se tato nemoc projevuje. Informovala o tom včera agentura AP.

Pětapadesátiletý televizní producent Nathan Klein se po zákroku, který mu lékaři v New Yorku provedli v pondělí při plném vědomí, cítí dobře.

Klein, stejně jako dalších jeden a půl miliónu Američanů s Parkinsonovou nemocí, trpí třasem rukou i celého těla. V konečném důsledku to pro něj znamená neschopnost udržet rovnováhu či vůbec chodit.

Většině nemocným lékaři předepisují léky. Tato léčba však pomůže zmírnit příznaky jen na čas. Všechny léky mají navíc vedlejší účinky. Chirurgická léčba geny tak dala pacientům, jako je Nathan Klein, který vyzkoušel již desítky léků, novou naději na uzdravení.

V České republice se ale zatím o jejím zavedení neuvažuje.

Cílem je zklidnit mozek

Klein je prvním ze skupiny dvanácti dobrovolníků, kterým lékaři z nemocnice New York-Presbytarian zákrok provádějí. Výsledky se podle lékařů dají očekávat teprve za několik měsíců.

„Netvrdíme, že tímto Parkinsona vyléčíme hned, naším prvotním cílem je zjistit, jestli je tato operace pro pacienty bezpečná,“ citoval list New York Times vedoucího projektu Michaela Kaplitta.

Parkinsonova nemoc se projeví, když je část lidského mozku „příliš aktivní“. Chirurgické zákroky, jakými jsou například zavádění elektrod do mozku, které se provádějí také v České republice, mohou stimulací tuto část zklidnit. Nová genová terapie má stejný cíl, ovšem provedený jinou cestou.

Newyorští vědci vyšli z toho, že některé oblasti mozku se stávají příliš aktivní proto, že jim chybí zklidňující látka zvaná GABA. Cílem experimentu je, aby část mozku, přesněji subthalamické jádro, produkovala více této látky. K tomu je mají stimulovat implantované geny. Ty však samy nejsou schopny do mozkových buněk proniknout. Vědci proto jako jejich nosiče používají neškodné viry.

Při operaci pak lékaři zasunuli do pacientova mozku trubičku, pomocí níž do mozku dostali miliardy virových organismu s patřičnými geny. Ty mají probudit mozkové buňky v subthalamickém jádru k větší produkci látky GABA.

„Tato chemická látka by měla zklidnit nejen jádro, ale i další příliš aktivní části mozku,“ uvedl pro agenturu AP Kaplitt.

České lékaře geny zatím nepřesvědčily

V České republice se pacienti postižení Parkinsonovou chorobou operují v pražské nemocnici Na Homolce. Ročně se tam podle statistik provede v průměru deset zákroků. Lékaři přitom pacientům do postižené části mozku zavádějí elektrody. Účinnost takové léčby je vysoká. Nevýhodami jsou ale selhání elektronických součástek či riziko zanesení infekce do mozku. O genové terapii se zatím v Česku neuvažuje.

„Genová terapie nefunguje, je to všechno ve fázi experimentů,“ uvedl přední český neurochirurg Vladimír Beneš z Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. Operaci amerických kolegů přitom označil za cennou pro poznatky, které přinese.

„Stále nám chybí onen průlomový objev, něco, co by nahradilo onu chybějící látku v mozku, jejíž nedostatek způsobuje Parkinsonovu nemoc,“ uvedl Beneš s tím, že Československo patřilo mezi první země na světě, ve kterých se s chirurgickými operacemi Parkinsonovy choroby experimentovalo. „Transplantovaly se tehdy části nervových tkání z embryí, později se ale od toho upustilo, protože se to neosvědčilo,“ dodal Beneš.

Marek Sklář, Hospodářské noviny, 20.8.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?