Američané si nejvíc váží zdravotních sester, nejméně lobbistů

17. 12. 2013 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Největší respekt mají Američané k povolání zdravotních ošetřovatelek, naopak za nejméně poctivé považují poslance a lobbisty. Příliš dobře na tom nejsou ani novináři a nově i kněží. Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejnil Gallupův institut.


Podle 82 procent dotázaných jsou zdravotní ošetřovatelky a ošetřovatelé poctiví a mají vysoké mravní standardy. Za nimi následují lékárníci a učitelé, o kterých si to myslí 70 procent Američanů, dále lékaři, vojáci (po 69 procentech) a policisté (54 procent).

Zdravotní ošetřovatelé jsou v čele každoročního žebříčku od roku 1999, vyjma roku 2001, kdy se po teroristických útocích z 11. září dostali do čela hasiči. Autoři průzkumu zdůrazňují, že poprvé si kněží váží jen menšina Američanů - 47 procent. Podle ankety to je důsledek skandálů kolem pedofilních kněží z počátku století.

Úplně nejhůř jsou na tom lobbisté, o kterých si jen šest procent Američanů myslí, že jsou poctiví a mají vysoké mravní standardy. Jen osm procent dotázaných si váží poslanců Kongresu, kteří jsou na tom dokonce hůře než prodavači automobilů (devět procent) či právníci (20 procent). Ve velké oblibě nemají Američané ani byznysmeny (22 procent), novinové reportéry (21 procent) a televizní žurnalisty (20 procent).

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?