Americká firma Novartis vyvinula Gleevec, který léčí rakovinu v rekordně krátké době

15. 5. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
...Gleevec funguje tak, že přeruší proces, který způsobuje nadměrnou tvorbu bílých krvinek. Během tohoto procesu se však zdravé buňky nepoškodí a sníží se i vážné průvodní jevy spojené s interferonem - lékem, který se obvykle používá při léčbě leukémie. Účinnost Gleevecu se zkoumá i u jiných druhů rakoviny... Vědci upozorňují, že ještě není možné potvrdit, zda Gleevec rakovinu opravdu léčí, či zda pacientům jen prodlužuje život...


Washington/Praha - Převratný vynález představila veřejnosti farmaceutická skupina Novartis. Za pouhé tři měsíce se jí podařilo vyžádat od Amerického úřadu pro potraviny a léky (FDA) svolení k distribuci léku na leukémii, jehož vystavení trvá obvykle půl roku.“Odborníci přes výzkum rakoviny začali hýřit optimismem,“ řekl Brian Druker z Oregonské lékařské univerzity v americkém Portlandu. On sám při výzkumu pomáhal.

Gleevec, lék na chronickou myeloidní leukémii - CML (běžnou formu této nemoci), by se měl podle výkonného ředitele Novartisu Daniela Vasella objevit na pultech během jednoho týdne. A to firma započala klinické testy, které obvykle trvají pět let, před necelými třemi lety.

Brzký a překvapující úspěch výzkumu, kdy se při jednom testu vrátil krevní obraz do normálu 95 procentům z 532 pacientů, přiměl Novartis k urychlení práce. Hnáni vidinou rychlého dokončení projektu začali zaměstnanci společnosti pracovat na vývinu léku i o víkendech a svátcích.

Výsledky testů byly natolik přesvědčivé, že firma dostala povolení provést testy na pacientech trpících rakovinou i v Japonsku. Další zemí, která dá léku nejspíše svolení se stane v polovině tohoto roku Švýcarsko. V Evropě a Japonsku bude Gleevec používán v polovině roku 2002.

U pacientů trpících leukémií se bílé krvinky začnou přemnožovat a časem tělo není schopné proti infekci bojovat. Tento druh rakoviny postihuje na světě více než 10 tisíc pacientů každý rok. Gleevec funguje tak, že přeruší proces, který způsobuje nadměrnou tvorbu bílých krvinek. Během tohoto procesu se však zdravé buňky nepoškodí a sníží se i vážné průvodní jevy spojené s interferonem - lékem, který se obvykle používá při léčbě leukémie.

Účinnost Gleevecu se zkoumá i u jiných druhů rakoviny způsobujících podobné molekulární poruchy. Takovými jsou například jisté druhy rakoviny mozku nebo plic. Podle jedné studie Gleevec prokázal náznaky schopnosti léčit i neobvyklé a nevyléčitelné formy gastrointestinální rakoviny.

Léčba s využitím Gleevecu přijde ve Spojených státech na 2000 až 2400 dolarů měsíčně. Plánuje se také spuštění programu, který by poskytoval finanční pomoc pacientům s nižšími příjmy a bez zdravotního pojištění. „Tento lék zachraňuje život a my ho nikomu nechceme odepřít,“ řekl Vasella.

Cesta nového léku z laboratoře do lékáren se tak stala nejrychlejší ve farmaceutickém průmyslu. Vědci tudíž upozorňují, že ještě není možné potvrdit, zda Gleevec rakovinu opravdu léčí, či zda pacientům jen prodlužuje život. Klinické testy totiž probíhají teprve třetím rokem a průměrná doba života pacientů trpících chronickou myeloidní leukémií je šest let. Někteří pacienti mohou trpět vedlejšími účinky, jako je například zadržování tekutin. Ty však nejsou tak vážné jako u tradičních medikamentů.

Nejdéle během roku a půl bude nový lék Gleevec i na našem trhu, věří primář hematologického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň Vladimír Koza. „Nyní je v ČR klinicky zkoušen v nemocnicích v Olomouci a Hradci Králové asi u 20 pacientů,“ dodává s tím, že byl vyvinut na chronickou myeloidní leukémii, kterou onemocněl např. Josef Lux. „Myslím, že to ještě není lék, jímž by se tato choroba vyléčila. Nicméně z průběžných klinických dat jde určitě o velice slibný preparát, který bude přínosem pro její léčbu,“ řekl Koza. Plné zhodnocení účinků nového léku lze však podle něho počítat na řadu let.

(mm), Hospodářské noviny, 15.5.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?