Americká klinika Mayo se přihlásila k výzkumnému záměru v Brně

9. 8. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Prestižní americká klinika Mayo se poprvé před americkou veřejností přihlásila k brněnskému výzkumnému pracovišti, které vzniká v areálu svatoanenské nemocnice. O projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) informovala v titulní zprávě na svém webu i v tiskové zprávě americkým novinářům.


Záměr získal 2,5 miliardy korun z Evropské unie, což klinika Mayo ocenila. „Výše a rozsah tohoto grantu naznačuje, že EU uznává Brno a ČR jako jednu z budoucích špiček inovativního lékařského výzkumu v Evropě,“ uvedl v tiskové zprávě pro americká média Virend Somers z kliniky Mayo. Zprávu dnes ČTK poskytl mediální zástupce ICRC Juraj Groch.

Iniciátor projektu ICRC a lékař Tomáš Kára ve zprávě uvedl, že ICRC bude fungovat podobně jako Mezinárodní vesmírná stanice. „Přijedou kolegové výzkumníci z jiných zemí, abychom společně v novém centru řešili problémy, které trápí pacienty a lékaře na celém světě,“ uvedl. Přístup i další postupy vyvinuté speciálně pro ICRC podle něj zkrátí čas potřebný pro výzkum na polovinu.

Lékaři z brněnské svatoanenské nemocnice jezdí asi deset let na kliniku Mayo na stáže. Kvůli ICRC, které se začalo stavět letos, zahájili spolupráci i s dalšími evropskými pracovišti. Kára zmínil výzkumníky z Bruselu, Barcelony, Gdaňsku, Londýna a Milána. Další spolupracující institucí má být americká Univerzita v Minnesotě.

ICRC by mělo vyvíjet nové metody léčby asi 70 procent chorob, na které lidé nejčastěji umírají. Cílovými obory budou kardiovaskulární medicína, gastroenterologie, tedy obory léčby trávicího ústrojí, neurovědy, onkologické obory a biotechnologie. Náklady na stavbu a vybavení ICRC činí téměř pět miliard korun, vedle EU se na nich podílejí stát, Jihomoravský kraj a svatá Anna. Klinika Mayo americké novináře upozornila na to, že ICRC bude sídlit 200 metrů od místa, kde na svém celoživotním výzkumu pracoval Johann Gregor Mendel. ICRC se začalo stavět letos, první část má být v provozu na podzim 2012.

Klinika Mayo je dnes největším centrem klinické medicíny na světě. Působí tam 3700 lékařů a vědců a 50.100 dalších zaměstnanců. Péči za rok poskytnou 1,5 milionu pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?