Americká sněmovna schválila reimport léků na předpis

28. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká sněmovna reprezentantů schválila kontroverzní návrh zákona, který má umožnit reimport léků na předpis vyrobených ve Spojených státech. Farmaceutické firmy by tak mohly čelit podstatně větší konkurenci, protože léky v USA jsou mnohonásobně dražší než v Kanadě a v Evropě...


Americká sněmovna reprezentantů schválila kontroverzní návrh zákona, který má umožnit reimport léků na předpis vyrobených ve Spojených státech. Americké farmaceutické firmy by tak mohly čelit podstatně větší konkurenci, protože léky v USA jsou často mnohonásobně dražší než tytéž léky v Kanadě a v Evropě.

Lékárníci či lékaři v USA budou moci nakoupit americké léky v zahraničí levněji. Otevření trhu má podnítit konkurenční prostředí, které donutí americké firmy snížit ceny léků.

Kongres projednával návrh zákona v noci na pátek. Diskuse se protáhla až do tří hodin ráno.

Zastánci zákona: jde o import konkurence

V návrhu zákona (Pharmaceutical Market Access Act) se mimo jiné uvádí: „Léky na předpis musejí Američané kupovat za ceny, které jsou až o 1000% vyšší než v jiných státech. Přestože Spojené státy představují největší farmaceutický trh na světě, spotřebitelé jsou paradoxně nuceni platit nejvyšší ceny… Cílem tohoto zákona je zajistit všem pacientům v USA okamžitou úlevu od přehnaně vysokých cen farmaceutických výrobků.“

V návrhu se dále uvádí, že mohou být dováženy pouze léky schválené americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) vyrobené v továrnách, které úřad rovněž schválil.

Internetový server CCN cituje některé argumenty Kongresmanů, které během projednávání návrhu zazněly. „Ve Spojených státech podlehne rakovině každý rok přes 40 tisíc lidí,“ uvedla členka Kongresu Jo Ann Emersonová, která poukázala na cenovou nedostupnost léků pro onkologické pacienty: „Například jedno balení Tamoxifenu stojí v USA 360 dolarů. V Německu jen 60 dolarů.“

Odpůrci zákona: jde o import cenových kontrol

Oponenti návrhu zákona však tvrdí, že zavedením nového opatření dojde k takzvanému „importu cenových kontrol“. Poukazují na to, že pokud lékárny nebo lékaři začnou z Kanady či z Evropy dovážet levnější léky ve velkém, budou ceny farmaceutických produktů ve svém důsledku ovládat zahraniční firmy a úřady.

„V důsledku tohoto zákona dojde jednak k podlomení bezpečnostní ochrany v oblasti farmaceutického průmyslu a zároveň k ovládnutí cen léků na americkém trhu zahraničními společnostmi,“ uvedl Michael Burgess za Republikánskou stranu.

ZDROJE:

Pharmaceutical Market Access Act

www.CNN.com

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 28.7. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?