Americká společnost podruhé naklonovala lidské embryo

17. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká společnost Advanced Cell Technology Inc., která v listopadu 2001 poprvé naklonovala lidské embryo k lékařským účelům, oznámila, že svůj experiment úspěšně zopakovala...


WASHINGTON -

Podle agentury Reuters vědci opět použili metodu partenogeneze (vývoj vajíček bez přidání genetického materiálu z buněk spermie až do stadia dospělých jedinců), doslova „panenské početí“.

Společnost tvrdí, že pokus nepředstavuje vědecký průlom, ale je součástí přirozeného procesu v úsilí o vytvoření lidské zárodečné kmenové buňky pro lékařské účely.

„Nejde o vědecký pokrok,“ říká ředitel společnosti Robert Lanza. Vědci dospěli do stádia 16 buněčného ebrya, zatímco v roce 2001 to bylo pouze šestibuněčné stadium.

Vědcům se rovněž podařilo z pěti lidských vajíček vytvořit blastocysty - embrya v pokročilejším stadiu tvořená asi stovkou buněk (blastomer), které lze využít jako kmenové. To znamená, že se mohou stát předlohou pro jakýkoli druh buněk nebo tkání v těle.

Vědci doufají, že toto klonování jednou umožní umělými tkáňovými transplantáty léčit srdeční onemocnění nebo léčit cukrovku odstraněním odumřelých buněk slinivky břišní. Tkáň z kmenových buněk podle Lanzy organismus pacientů snadno přijme, protože obsahují DNA pouze jedné osoby.

Oponenti varují, že umělá tvorba zárodečných kmenových je součástí vývoje živé lidské bytosti. Americké federální zákony zakazují užívání daňových prostředků na vývoj a užití klonování lidí. Soukromé společnosti se soukromým financováním, jako je i ACT, však tyto metody mohou rozvíjet bez omezení.

Americká vláda však současně zvažuje, že bude v OSN usilovat o překonání

nedávného hlasování světové organizace a o oživení práce na světové dohodě zakazující výzkum kmenových buněk z embryonální

tkáně.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?