Americká studie spojuje délku telomer s délkou života

31. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Prodloužení telomer by mohlo prodloužit život. Tým vědců v americkém státě Utah zjistil, že starší lidé, jejichž telomery jsou delší, žijí o pět až šest let déle...


LONDÝN - Prodloužení telomer, tedy částí DNA na koncích chromozomů v buňkách, by mohlo prodloužit život. K tomuto závěru dospěl tým vědců z univerzity v americkém státu Utah.

Vědci zjistili, že starší lidé, jejichž telomery jsou delší, žijí o pět až šest let déle než jejich vrstevníci s kratšími telomery. Z toho vyvodili, že prodloužení telomer by mohlo být klíčem k dlouhému životu.

„Toto je první studie, ve které se ukazuje, že délka telomer může být klíčem k dlouhému životu,“ soudí doktor Richard Cawton, který vede lékařský tým.

Telomery lze přirovnat k zakončením z plastické hmoty na tkaničkách u bot; tyto konečky mají zabránit, aby se tkaničky třepily.


Vědci zjistili, že lidé, kteří jsou více náchylní k různým nemocem, mají zkrácené telomery.

Cawtonův tým měřil délku telomer v krevních vzorcích, které byly odebrány 143 osobám, jimž bylo přes 60 let, a porovnával je z hlediska věku úmrtí těchto osob.

Ve zprávě pro odborný časopis The Lancet vědci tvrdí, že lidé s delšími telomerami žili až o pět let déle než ti s kratšími a že u lidí s kratšími telomerami zjistili vyšší úmrtnost na onemocnění srdce a na infekční choroby.

Výsledky výzkumu zřejmě podporují hypotézu, že zkracování telomer je podstatou přirozeného procesu stárnutí.

„Je-li tomu tak, je možné prodloužit trvání dospělého věku, který je prožíván ve zdraví, medicínskými zákroky, které uchovají délku telomer,“ prohlásil Cawton.

Bádaní o telomerách je ještě v počátcích. Vědci však mají za to, že více vyčerpávající objasnění jejich úlohy a také funkce telomerázy - enzymu, který telomery posiluje a prodlužuje - umožní lepší orientaci v procesu stárnutí vůbec a také v nemocech, jež jsou spojeny s věkem.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?