Americké ministerstvo spravedlnosti zažalovalo Tenet Healthcare

11. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americké ministerstvo spravedlnosti podalo žalobu na provozovatele sítě nemocnic Tenet Healthcare. Druhý největší poskytovatel zdravotní péče v USA je podezřelý, že čerpal příliš vysoké příspěvky z programu Medicare...


CHICAGO/WASHINGTON -

Stížnost na Tenet Healthcare podal Medicare, což je program zdravotní péče pro starší občany USA. Tenet se podle úředníků dopustil toho, že z programu čerpal částky, na které neměl nárok. Řetězec přiznal, že jeho účetní politika byla „agresívní“, avšak obvinění z nezákonné činnosti odmítá.

Medicare je vládní program a zástupci ministerstva uvedli, že by jim Tenet Healthcare měl vrátit asi 323 milionů dolarů. Tenet už ve čtvrtek uvedl, že jednání s ministerstvem uvízla na mrtvém bodě a že očekává žalobu. Tu ministerstvo spravedlnosti podalo za pár hodin.

Případ Tenet Healthcare se táhne už od konce loňského října, kdy jeden z analytiků zpochybnil, zda bude řetězec schopen udržet tak vysoký růst tržeb jako dosud. Analýza totiž ukázala, že Tenet čerpá z programu Medicare procentuálně mnohem vyšší částky, než jeho konkurenti.

Někteří analytici podotýkají, že vláda tak firmu „přitlačila“ ke zdi a možná nebude mít o urovnání sporu zájem. Tenet se totiž zřejmě dopustil toho, že z programu Medicare čerpal peníze za úkony, které nevykonal, a to proto, aby si zvýšil tržby, podotýká agentura Reuters.

„Tady je ten problém, že obvinění tohoto druhu je snadné, ale obrana je proti velmi složitá,“ uvedla analytička firmy Stephens Nancy Weaverová. Tenet Healthcare je navíc obviněn z toho, že dva jeho doktoři zřejmě prováděli operace srdce, které vůbec nebyly nutné. Opět šlo o to, že společnost za takové úkony čerpala velmi

vysoké příspěvky z programu Medicare.

Tenet je druhým největší provozovatelem nemocnic v USA hned za řetězcem Hospital Corporation of America. Tenet se zaměřuje na mimořádně složité případy, čímž se i snažil zdůvodnit, proč čerpá z programu Medicare tak vysoké částky. Na mimořádně těžké případy může Tenet čerpat takzvané „outlier payments“, což jsou platby, s nimiž Medicare nemocnicím pomáhá nést vyšší náklady na léčbu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?