Americké studenty láká profese lékaře kvůli pracovní době

3. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stále větší množství studentů medicíny si v USA vybírá obor kvůli životnímu stylu, který profese lékaře umožňuje, a nikoli kvůli platu či společenské prestiži. Studie, která byla otištěna v časopise amerického lékařského svazu, tím také vysvětluje...


CHICAGO (USA) - rostoucí počet žen, které se pro studium medicíny rozhodují.

Mediky láká jasná pracovní doba v mnoha lékařských oborech a možnost věnovat se pravidelně rodině či zálibám. „Nezajímá je počet pracovních hodin ani pracovní nasazení, ale možnost skončit práci v určitou dobu, jít domů a nenést si tam s sebou další odpovědnost,“ řekl jeden z autorů studie Gregory Rutecki.

Vysvětluje tím počínající nedostatek chirurgů, porodníků a rodinných lékařů, kteří v USA musejí být připraveni často na telefonu.

Studie srovnávala zájem mediků o jednotlivé specializace v letech 1996 až 2002. Za toto období stoupl počet zájemců o studium anesteziologie o víc než pět procent, přibývalo rovněž studentů dermatologie a radiologie. Dramaticky (z 16 na devět procent) klesl počet zájemců o obecné lékařství a o tři procenta míň studentů se zajímalo o chirurgii. Plných 55 procent mediků svou volbu zdůvodňovalo budoucí pracovní dobou a jen devět procent příjmem.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?