Americké úřady zkoumají podezření z epidemie opičích neštovic

9. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřady v USA zkoumají podezření z epidemie tzv. opičích neštovic, které se objevilo na středozápadě země. Americké Středisko pro kontrolu nemocí (CDC) varovalo před potenciální epidemií...


WASHINGTON - Úřady v USA zkoumají podezření z epidemie tzv. opičích neštovic, které se objevilo na středozápadě země. Podle víkendového sdělení amerického Střediska pro kontrolu nemocí (CDC) se ve státech Wisconsin, Illinois a Indiana vyskytlo 19 případů se symptomy onemocnění, které na člověka mohou přenést zvířata.

CDC varoval před potenciální epidemií a jeho mluvčí James Highes ujistil, že úřady dělají maximum pro minimalizaci rizika. List Washington Post dnes napsal, že neexistují žádné důkazy, že by se mohlo jednat o biologický terorismus.

Osoby vykazující příznaky „opičích neštovic“ mají horečku a vyrážku; podle sdělení CDC nikdo z nyní registrovaných nemocných nezemřel. Zdravotníci se domnívají, že rozšíření choroby má na svědomí psoun stepní - drobný hlodavec oblíbený na středozápadě Spojených států jako domácí mazlíček. Úřady mají podezření, že nynější vlna onemocnění byla způsobena poté, co se v některých obchodech s domácími zvířaty objevilo několik desítek patrně infikovaných psounů.

Opičí neštovice se obvykle vyskytují v západních a centrálních oblastech Afriky, kde se přenášejí na člověka prostřednictvím krve či výměšků nakažených opic či jiných zvířat. Na rozdíl od pravých neštovic, které byly na světě oficiálně zlikvidovány v roce 1980, jsou „opičí neštovice“ méně infekční a jen zřídka vedou u lidí k úmrtí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?