Americký Kongres schválil zákaz klonování lidských buněk

3. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký kongres schválil zákon o zákazu klonování lidských buněk. V případě porušení této legislativy hrozí až desetileté vězení...


Americký kongres schválil minulý týden ve čtvrtek zákon o zákazu klonování lidských buněk. V případě porušení této legislativy hrozí trest od milionu dolarů pokuty až po desetiletý trest vězení. Oznámil to internetový deník CNN.

Podle zákona je nezákonné jakékoliv klonování lidských buněk, pokus nebo spolupráce při takovém činu. Za ilegální se rovněž považuje dodávat nebo získávat embrya vzniklá klonováním.

Bush: velký zastánce zákazu

Prezident George Bush vyjádřil nad schváleným zákonem potěšení a vyzval Senát, aby Kongres následoval.

„Stejně jako většina Američanů, i já jsem přesvědčen, že klonování lidských buněk je velmi znepokojující otázka. Jednoznačně podporuji úsilí Kongresu zakázat jakoukoliv formu klonování lidských buněk,“ uvedl Bush ve svém písemném prohlášení.

„Musíme podporovat rozvoji lékařské vědy, včetně výzkumu kmenových buněk. Zároveň ale musíme přitom respektovat lidskou důstojnost a vytvářet kulturu života. Vyzývám proto Senát, aby zákaz klonování lidských buněk schválil,“ dodal prezident USA.

Diskusi vyvolala sekta raeliánů

Diskuse o klonování lidských buněk rozvířila v posledních měsících americká společnost Clonaid. V prosinci totiž oznámila, že se jí podařilo naklonovat vůbec první lidské embryo v historii. Společnost však dosud neposkytla jakákoli upřesnění či důkazy. Ve světě vyvolalo toto oznámení velkou nevoli a dalo podnět k politickým diskusím.


DÁLE ČTĚTE:
Bush praises House for human cloning ban

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 3.3. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?