Americký lékař tvrdí, že zavedl klonované embryo do dělohy

19. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký lékař Panos Zavos tvrdí, že před dvěma týdny zavedl do dělohy jedné ženy klonované lidské embryo. Vědci se však k tomu ihned vyjádřili skepticky a označili jeho počínání za nezodpovědné...


Zavosův tým údajně implantoval embryo pětatřicetileté ženě. Lékař však přiznal, že experiment nemusí nutně vést k těhotenství a naděje na ně odhadl na 30 procent.

Zavos v sobotu na tiskové konferenci v Londýně odmítl sdělit jméno a národnost ženy, které klonované embryo implantoval. Operace se podle jeho slov neuskutečnila ani v Evropě, ani v USA.

Tento lékař již loni v květnu oznámil, že se mu podařilo klonovat lidské embryo, které hodlal po sérii genetických zkoušek přenést do ženské dělohy.

Britský ministr zdravotnictví John Reid připomněl, že britský zákon z roku 2001 klonování lidí v Británii zakazuje. Dodal, že Londýn usiluje v > o celosvětový zákaz lidského klonování.

v listopadu sdělila, že rozhodnutí o klonování člověka odloží o dva roky. Část zemí je totiž pro úplný zákaz lidského klonování, část zase souhlasí s klonováním pro léčebné účely.

Evropská společnost pro lidskou reprodukci a embryologii, která zastupuje na 4000 světových odborníků na plodnost, Zavosův pokus odsoudila. Kromě toho, že to je naprosto nezodpovědné a neetické, jsou tu i praktické problémy: vysoká pravděpodobnost výskytu abnormalit, uvedla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?