Americký lékař zavedl implantát na léčbu migrén

18. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Poprvé implantoval lékař elektrodu na tišení úporných bolestí hlavy přímo k nervu, z něhož se bolest šíří. Používání nervové stimulace je zatím ve stadiu experimentu...


WASHINGTON - Teresa Lameschová dva roky bojovala s urputnou bolestí hlavy, která byla nesnesitelná při sebemenším závanu větru, za prudkého slunce nebo v hluku. Nezmírňovaly ji ani silné léky.

Proto se v jejím případě doktor Sandeep Amin rozhodl sáhnout k nejkrajnějšímu kroku - zavedl elektrodu k nervu, z něhož se bolest do hlavy šířila. Problémy Lameschové zmizely v okamžiku.

Elektrodu připojil k baterii implantované poblíž pacientčiny klíční kosti a do nervu začaly proudit pravidelné elektrické impulsy.

Podle agentury AP lékaři zatím používali úspěšně elektrody zaváděné do okolí páteře k tišení bolestí zad od krku níže.

Stimulátor musí být umístěn nad místem bolesti, takže tyto elektrody nebyly použitelné pro tišení migrén. Při nich je třeba stimulovat nervy v oblasti hlavy a obličeje.

Amin používá baterii implantovanou pod kůži u klíční kosti. Z ní vede slabounký drátek až k místu, kudy byl pomocí jehly zaveden k nervu. Trpí-li pacient bolestmi na obou stranách hlavy, jsou nutné dva implantáty.


Požívání implantátu je zatím ve stádiu experimentu. Američtí lékaři požádali firmu Medtronic Inc. o financování výzkumu.

Proud se dá vypínat a zapínat. Je-li vypnut, bolest se okamžitě objeví znovu. Vypínání je nicméně nutné v případě, kdy osoba prochází bezpečnostním zařízením na letištích a podobně.

Používání nervové stimulace pro léčbu bolesti hlavy je zatím ve stadiu experimentu. Lékaři požádali výrobce stimulátorů, firmu Medtronic Inc. o financování výzkumu.

Implantát stojí 5000 dolarů, ale pro pacienty odkázané na množství drahých léků, to zas není tak moc.


DÁLE ČTĚTE:
Jak se zbavit bolestí hlavy a migrény
Nejsilnější bolesti hlavy jsou při migréně

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?