Američtí lékaři se necítí připravení na hrozbu bioterorismu

11. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V USA proběhl výzkum, který zjišťoval, do jaké míry by byli lékaři ochotni a schopni čelit následkům bioterorismu. Většina lékařů se domnívá, že by neuměli oběti bioteroristického útoku ošetřit. Opačný názor měla pouze jedna pětina...


Ve Spojených státech proběhl výzkum, který zjišťoval, do jaké míry by byli lékaři ochotni a schopni čelit následkům bioterorismu. Podle výsledků výzkumu se většina lékařů domnívá, že by neuměli oběti bioteroristického útoku ošetřit. Opačný názor měla pouze jedna pětina z celkového počtu 1000 dotázaných. O průzkumu informuje agentura AFP.

Na otázku, zda by lékaři byli ochotni oběti ošetřovat, odpověděli kladně nejprve čtyři pětiny lékařů. Poté, co se měli dotazovaní zamyslet nad potencionálním rizikem pro své vlastní zdraví, řada lékařů svůj názor přehodnotila. Osoby, u kterých hrozí riziko nákazy přenosnou smrtelnou chorobou, by ošetřilo pouze 40 procent z nich. V případě, že by lékaři nebyli očkováni, klesl počet ochotných lékařů na 33 procenta.

Výzkumníci z Univerzity v Chicagu, kteří studii provedli, uvádějí, že tyto poznatky vzbuzují určité obavy o etice a připravenosti zdravotnického personálu čelit potenconální hrozbě pizžití biologických zbraní.

„Ukazuje se, že v této oblasti máme opravdu co dohánět,“ uvedl spoluautor výzkumu, Mathew Wynia. „Dobrou zprávou je, že lékaři se dnes o problému bioterorismu dozvídají mnohem více než dřív. Navzdory tomu však stále nevědí, jaká je jejich role a co by měli v případě takové události dělat.“

Výzkum chicagských lékařů byl zveřejněn v posledním čísle časopisu Health Affairs.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 9.9. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?