Američtí vědci dokáží oživit psy tři hodiny po jejich smrti

28. 6. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americkým vědcům se ve snaze vyvinout metodu resuscitace lidí podařilo přivést znovu k životu psy tři hodiny po jejich klinické smrti. Otevřeli tak cestu k pokusům na lidských bytostech, které by se mohly podle serveru NEWS.com.au uskutečnit už v dohledné době...


NEW YORK - Americkým vědcům se ve snaze vyvinout metodu resuscitace lidí podařilo přivést znovu k životu psy tři hodiny po jejich klinické smrti. Otevřeli tak cestu k pokusům na lidských bytostech, které by se mohly podle serveru NEWS.com.auuskutečnit už v dohledné době.

Pittsburghský ústav pro výzkum resuscitace vyvinul metodu, při níž je ze žil pokusného objektu odčerpána krev, která je pak nahrazena ledově chladným solným roztokem.

Z vědeckého hlediska jsou zvířata považována za mrtvá, protože přestanou dýchat, netluče jim srdce a jejich mozek nevykazuje žádnou aktivitu. Ale o tři hodiny později je jim krev opět napumpována do žil a psi jsou přivedeni zpět k životu elektrickým šokem.

Tato metoda by podle ústavu mohla být vyzkoušena na lidech do roka. Vědci ale nepočítají s tím, že by nechali člověka usnout na léta a pak jej znovu přivedli k životu. Budou prý spokojeni, když se jim v tomto stavu podaří udržet jej alespoň několik hodin.

Ale i tak by to mohlo být dost na to, aby se podařilo zachránit například životy osob zraněných na bojišti nebo obětí, které ztratily hodně krve v důsledku bodných či střelných ran. Během pokusu je krev nahrazena solným roztokem zchlazeným na několik stupňů pod nulou.

Tělesná teplota psího těla klesá na pouhých sedm stupňů Celsia ve srovnání s obvyklými 37 stupni, takže přivodí před smrtí stav podchlazení. Ačkoliv jsou zvířata klinicky mrtvá, jejich tkáně a orgány jsou perfektně uchovány.

Poškozené cévy a tkáně pak lze dát chirurgickým zákrokem do pořádku. Psi jsou oživeni vrácením krve do těla, dávkou stoprocentního kyslíku a aplikací elektrických šoků, které znovu „nastartují“ jejich srdce. Testy prokázaly, že zvířata jsou naprosto normální a nemají poškozený mozek.

ČTK

Uživatel: janak@seznam.cz

Je to projev celkové degenerace člověka a idiotství. Zaobírají se ti „vědci“ tím, že je to živý tvor, který cítí? Nebo s myslí, že zvíře necítí? Myslí si snad pořád (omyl x krát vyvrácený), že zvířata nevnímají bolest, trýzeň? Nebo je jejich hypertrofované ego a snaha proniknout na stránky odborných publikací (ty citace se počítají, a dělají se žebříčky že ?) zaslepilo natolik, že opravdu věří že podobné pokusy najdou praktické využití? Jestli tyto vědecké testy něco prokazují tak jen to že tito vědci mají nezvratně poškozený mozek a naprosto nenormální způsob myšlení a jediné co by si zasloužili je elektrický šok aby se vzpamatovali a pochopili, že lidé nejsou nadřazeni jiným tvorům.

MUDr. Petr CHLADIL

Odpovídám spíše na článek člověka, který se skrývá za emailo janak@seznam.cz. Myslím, že pokusy na psech, ať se to komukoli zdá tvrdé, jsou vždy lepší, než kdyby se dělaly přímo na lidech. Jako lékař rychlé lékařské pomoci vím, že by tento postup mohl zachránit řadu pacientů v kritických stavech, a proto bych tento příspěvek neodsuzoval apriori jen proto, že se nezamlouvá mému cítění.

janak@seznam.cz

Pro pana Chladila. Šéf fyzilogického ústvu AV ČR pro MF Dnes na v reakci na tento článek řekl, že využítí uvedeného experimentu v praxi je prakticky nulové, protože podmínky navozené v laboratoři nelze navodit v reálné situaci.

Jinak z Vašeho článku je také patrné to co si myslí bohužel většina lidí, když jde o člověka můžeme všechno…ale ono to tak není.



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?