Američtí vědci vyvíjejí nové látky proti nádorům mozku

24. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí vědci vyjádřili opatrný optimismus ohledně vývoje nových látek proti nádorům mozku. Účinnost látek byla zatím prověřena pouze při testech na zvířatech. Oznámili to lékaři z amerického institutu Duke Comprehensive Center na konferenci v Bostonu...


„Navzdory maximálnímu usilí lékařů a výzkumníků se míra přežití u osob s glioblastomem za posledních deset let nezměnila,“ uvedl pro BBC vedoucí studie, doktor Jeremy Rich.

Výzkumníci z Duke Comprehensive Cancer Center v USA uvedli, že při výsledcích experimentů se zvířaty dosáhli slibných výsledků a nyní prověří účinky na klinických testech.

Každá látka má určitou funkci. První, která má označení ZD6474, u myší zpomalovala růst tří druhů mozkových nádorů. Byla účinná i u tumorů, které odolných vůči chemoterapii. Druhá, SB431542, je určena pro blokování proteinu, který hraje významnou úlohu při šíření nádorů.

Třetí, AEE788, se používá v kombinaci s RAD001. Tato kombinace má za cíl blokovat proteiny, které umožňují nádorovým buňkám růst a šířit se. AEE788 a RAD001 má projít klinickými testy už v příštím roce.

ZDROJ:

Drugs 'may combat brain tumours'

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 24.11. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?