Amerika neuznala marihuanu za lék

16. 5. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší soud Spojených států zasadil tvrdou ránu všem nemocným Američanům, kteří používají marihuanu jako zklidňující lék. Svým pondělím rozhodnutím totiž soudci potvrdili, že i nadále trvají na tom, že zákon užívání této drogy zakazuje...


Washington - Proto ani používání marihuany k lékařským účelům nemůže být podle nich dostatečným důvodem pro udělení výjimky z tohoto zákona.

„Marihuana nemá žádný lékařský přínos, který by stál za udělení výjimky pro konzumaci nebo distribuci této drogy,“ stojí v rozsudku, který schválilo osm členů soudu jednomyslně. Těžce nemocní pacienti postižení rakovinou, nemocí AIDS, depresemi nebo například roztroušenou sklerózou se tak musí se smotkem marihuany i nadále skrývat a v případě odhalení počítat i s vězením.

Celý případ odstartovali obyvatelé Kalifornie, kteří se před pěti lety v referendu vyslovili pro držení a pěstování marihuany na lékařské doporučení. K nim se postupně přidalo dalších osm amerických států. Havajský guvernér dokonce nemocným kouření marihuany schválil. Když marihuanu začaly distribuovat firmy, vzbudilo to zájem federální vlády. Ta hledala způsob, jak společnostem jako Oakland Cannabis Buyers jejich obchody zarazit. Pondělní rozhodnutí Nejvyššího soudu je prvním vyjádřením americké nejvyšší soudní instance v této otázce.

Slovo, 16.5.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?