Anglii potřetí ochromila stávka mladých lékařů

22. 3. 2016 11:43
přidejte názor
Autor: Redakce

Mladí lékaři připravující se k atestaci (tzv. junior doctors) pracující v Anglii v zařízeních Národní zdravotní služby (NHS) vstoupili v úterý 8. března do 48hodinové stávky kvůli připravované podobě nových pracovních smluv. Jedná se již o třetí protest mladých lékařů od počátku tohoto roku.




Kvůli protestní akci muselo být v nemocnicích NHS zrušeno téměř 5200 plánovaných zákroků. Jak upozornila jedna z organizátorek stávky dr. Anne Rainsberryová, zdravotnická zařízení se však bez začínajících lékařů během stávky musejí vypořádat i s dalšími těžkostmi, například s propouštěním pacientů do domácího ošetřování. Jsou to totiž právě junior doctors, kteří podle ní nejčastěji dohlížejí na ukončení hospitalizace pacientů a instruují je. „Pro nemocnice je 48hodinová stávka mladých lékařů skutečně výzva,“ podotkla Anne Rainsberryová pro zpravodajský server BBC.

Méně peněz, více únavy

Příčinou sporů neatestovaných lékařů a vlády je nová podoba pracovních smluv. Vyjednávání mezi ministrem zdravotnictví Jeremy Huntem a Britskou lékařskou asociací (BMA) zatím nepřinesla žádný konkrétní výsledek. Ministr zdravotnictví proto oznámil, že nové smlouvy pro začínající lékaře jednostranně vyhlásí i přes nedohodu s jejich zástupci. Junior doctors však v reakci pohrozili, že pokud budou smlouvy přijaty skutečně v takové podobě, odejdou z NHS. BMA se rovněž obrátila na právníky, aby se pokusili najít způsob jak nařízení ministerstva zdravotnictví obejít. Úřad je nicméně přesvědčen, že žádný takový způsob neexistuje. Neatestovaní lékaři odmítají především aktualizovanou definici „normální pracovní doby“, kterou nové smlouvy obsahují. Dosud se jednalo ve všední dny o dobu od 7 hodin ráno do 19. hodiny večerní. Další čas a víkendy představovaly tzv. asociální pracovní hodiny, za které lékaři dostávají více peněz. Jeremy Hunt však prosazuje prodloužení normální pracovní doby do 22. hodiny, a to včetně soboty. Jak zástupci mladých lékařů varují, celkový příjem řady z nich by poklesl až o 15 %, a to navzdory faktu, že ministerstvo počítá s navýšením základního platu neatestovaných lékařů o 11 %. Vzhledem k tomu, že je řada z nich zatížena dluhy ještě ze studií, poklesla by výrazně i jejich životní úroveň. Navíc prodloužení normální doby by ještě zvýšilo zátěž a únavu zdravotníků.

Podpora veřejnosti

Protestující lékaři doporučili pacientům, kteří nemají žádné akutní potíže vyžadující okamžité ošetření, aby ve dnech protestů zvážili návštěvu zařízení NHS, případně se obrátili na svého praktického lékaře nebo na lékárníky. Pro akutní případy je samozřejmě péče zajištěna.
Podle NHS si březnová stávka vyžádala zrušení 2077 plánovaných operací a 3187 menších zákroků, společně se stovkami dalších procedur. I přesto mají protestní akce lékařů poměrně širokou podporu veřejnosti. Podle průzkumu BBC podporovalo 48hodinovou stávku 65 % respondentů (prakticky stejný podíl dotázaných jako při poslední, 24hodinové stávce), ve srovnání s minulou akcí poklesl počet těch, kteří mladé lékaře v protestech nepodporují – z 22 % (v únoru) na 17 %.
Kromě samotných protestních akcí organizují stávkující mladí lékaři také například kurzy první pomoci pro rodiče a děti a další vzdělávací akce, případně dávají krev nebo vysvětlují veřejnosti své důvody ke stávce. „Chtěli jsme i v den stávky dělat něco pozitivního. Mladí lékaři nejsou ten typ lidí, co jen stojí v davu stávkujících. Chceme ukázat, že to vše neděláme jen pro peníze,“ vysvětlil jeden ze stávkujících dr. Dagan Lonsdale.
Navzdory neoddiskutovatelné podpoře široké veřejnosti se na hlavy junior doctors snesla kritika ze strany britské Pacientské asociace, respektive její předsedkyně Katherine Murphyové, která varovala, že opakované protestní akce „jen přispějí k podlomení důvěry mezi zaměstnavateli a zdravotnickým personálem, ale především k narušení důvěry pacientů ve zdravotní péči“.

Další protesty se chystají

Ke stávce se připojila nadpoloviční většina mladých lékařů, kteří měli v den konání akce nastoupit do práce. Přibližně 44 % junior doctors do služby přišlo. Nejméně se do stávek zapojují lékaři z urgentních příjmů a pohotovostí. Další málo zasaženou odborností jsou praktičtí lékaři. Zcela nedotčená je v nemocnicích péče sester a porodních asistentek.
Ministerstvo zdravotnictví protestní akce lékařů velmi tvrdě odsuzuje. „Kvůli nezodpovědným a neospravedlnitelným akcím BMA museli pacienti od počátku roku čelit více než 19 tisícům zrušených zákroků,“ nechal se slyšet mluvčí úřadu. Předseda sekce pro mladé lékaře v rámci BMA Johann Malawana však tvrdí, že junior doctors již neměli jinou možnost. „Velice nás mrzí, že došlo k ovlivnění péče o pacienty. Ve snaze tento dopad minimalizovat plánujeme akce dlouhodobě dopředu,“ uvedl dr. Malawana. „Ministerstvo ovšem nadále trvá na tom, že nové smlouvy i přes naše námitky hodlá prosadit silou, což přinese mladým lékařům značně ztížené podmínky pro vykonávání práce, ale navíc v jejich důsledku může dojít z dlouhodobého hlediska k ohrožení péče o pacienty,“ varoval zástupce BMA.
Pokud nedojde k dohodě mezi BMA a ministerstvem zdravotnictví, případně pokud Jeremy Hunt neustoupí od svého záměru nové pracovní smlouvy vyhlásit jednostranně, chystají neatestovaní lékaři pracující v nemocnicích anglické NHS další dvě 48hodinové stávky, a to na 6.–7. a 26.–27. dubna.

(Zdroje: Guardian, BBC)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?