Angola uzavřela další část hranice s Kongem kvůli ebole

9. 1. 2009 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Angola uzavřela další část hranice s Kongem, kde si horečnaté onemocnění ebola vyžádalo už 13 obětí na životech a přinejmenším čtyři desítky lidí byly nakaženy. Oznámila to agentura Reuters. Podle mluvčího angolského ministerstva zdravotnictví Carlose Alberta byl zastaven pohyb osob mezi částí angolské východní provincie Moxico a Kongem. Před několika dny už byla uzavřena hranice v severní provincii Lunda Norte...


Tato opatření mají lokální charakter a jejich cílem je chránit obyvatelstvo před virem eboly, upozornil mluvčí. Dodal, že v Angole zatím výskyt tohoto viru zaznamenán nebyl.

Ministr zdravotnictví José Van-Dúnem již vyzval policejní a armádní složky v provinciích sousedících s Kongem, aby informovaly o jakýchkoliv náznacích výskytu eboly.

Ebola se začala šířit v konžské provincii Západní Kasai zřejmě v listopadu loňského roku. Tato krvácivá horečka patří k nejsmrtelnějším na světě. Mezi nakaženými jí podlehne 50 až 90 procent.

Představitel Světové zdravotnické organizace (WHO) v Angole Diosdado Nsue-Micawg vyslovil obavy, že virus eboly se začal šířit z mrtvých opic v konžských lesích.

Nebezpečí rozšíření epidemie do Angoly je vysoké vzhledem k silným rodinným, kulturním i obchodním svazkům mezi komunitami na obou stranách hranice.

Virus eboly se přenáší stykem s nakaženou krví nebo tělními tekutinami. Z tohoto důvodu jsou rizikové pohřební zvyky, jelikož truchlící jsou v přímém kontaktu s tělem zesnulého. Často se nakazí i zdravotníci, kteří o nemocného pečují.

V roce 2005 zemřelo v severoangolském městě Uíge 329 lidí na horečnaté onemocnění, které vyvolává virus marburg, příbuzný eboly.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?