Ani nízké platy mladé chirurgy neodrazují

7. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Sto padesát lékařů a zdravotních sester z České republiky i sousedního Slovenska se sjelo do Havlíčkova Brodu, kde se od včerejška koná dvoudenní setkání mladých chirurgů....


Havlíčkův Brod -

Poprvé se sympozium, nesoucí název podle uznávaného slovenského chirurga Stanislava Čárského, uskutečnilo loni v Martině a k pořadatelství příštího ročníku se hlásí Bratislava.

Havlíčkův Brod je tedy prvním českým městem, kde se setkává tak velké množství specialistů. Dny mladých chirurgů jsou specifické tím, že právě oni mají možnost v sérii odborných přednášek představit svým starším a mnohdy i zkušenějším kolegům výsledky své práce. “ Mladý chirurg těžko přinese něco objevného. Nejde o to vymyslet nový směr nebo postup, ale podělit se o zkušenosti z neobvyklých případů,“ říká k obsahu

účastník setkání Miroslav Dvořáček z Prahy, který obléká lékařský plášť pět let. Chirurgie mu připadá ze všech medicínských oborů nejzajímavější: “ Je akční, u mnohých případů musím reagovat velmi rychle, protože jinak už by bylo pozdě, a navíc je výsledek mé práce hned vidět.“ Přestože je chirurgie akční, platy lékařů a televizních hrdinů jsou značně rozdílné.

Ačkoliv finanční ohodnocení zdaleka neodpovídá náročnosti jejich povolání, je o studium medicíny stále obrovský zájem. Plat rozhodně není to, co většinu z nich motivuje k výkonu této profese. Obdobně to platí také u ostatního zdravotnického personálu, kde rozhoduje častěji vnitřní motivace vycházející z touhy pomoci než ta vnější finanční. Svůj blok seminářů absolvují v těchto dvou dnech i zdravotní sestry. “ Ošetřovatelství je nedílnou součástí léčebné péče. Sestra dnes plní jiné úkoly, než je zakořeněno v podvědomí veřejnosti z dřívějších dob, kdy byla pouze vykonavatelem příkazů lékaře. Moderní ošetřovatelství je samostatnou vědní disciplínou a vyžaduje stále vyšší odbornost,“ konstatuje vrchní sestra chirurgického oddělení brodské Okresní nemocnice Jaroslava Kuželková a dodává, že vysokoškolské vzdělání dnes není u sester výjimkou.

Iveta Stejskalová, Noviny Havlíčskobrodska, 7.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?