Ani zdravotní sféře se tržní hospodářství nevyhýbá

10. 12. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Platební morálka zdravotních pojišťoven se oproti loňskému roku podstatně zlepšila. Presto současný stav něm stále ideální," potvrdil ředitel Miroslav Lapeš...


Nymburk - Peníze a zase peníze. Bez nich se žádné odvětví neobejde. Výjimkou není ani nymburská nemocnice. Ta je závislá, ostatně jako všechny ostatní, na platbách zdravotních pojišťoven.

„Platební morálka zdravotních pojišťoven se oproti loňskému roku podstatně zlepšila. Presto současný stav něm stále ideální,“ potvrdil ředitel Miroslav Lapeš s tím, že největším smluvním partnerem tohoto zdravotnického zařízení je Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Ta podle smlouvy zaplatí nemocnici nejprve šedesátiprocentní zálohu, teprve později uhradí zbylou část paušálu. V absolutních číslech jde o několikamilionové částky.

K dnešnímu dni například VZP odeslala zálohu na konto nemocnice za říjen. „Pamatujeme však horší časy. Nyní máme alespoň jistotu, že budeme mít na výplaty personálu, což jsme v minulých letech tvrdit nemohli,“ poznamenal Lapeš. Podle něj je situace podobná i u ostatních pojišťoven, i když „malé“ pojišťovny platí o něco lépe než „gigant“ VZP.

S tím velice úzce souvisí i zadluženost samotné nemocnice, která v jednu dobu dosahovala až 38 milionů korun. Už v loňském roce se však vedení nemocnice podařilo neutěšenou situaci týkající se druhotné platební neschopnosti zkorigovat natolik, že dluhy „spadly“ jen na několik milionů. Tyto případy se teď řeší právní cestou.

„Pravdou je, že pokud se dluhy nerozvinou do závratných výšin, lze situaci zvládnout. Musíme si zkrátka poradit. Pacienty odmítnout nelze, zdravotní materiál se koupit musí, ostatní je věcí dohod a vyjednávání. Ale abychom mohli nakupovat nové přístroje, na to potřebujeme dotace. Bez nich se neobejdeme. Princip tržního hospodářství musí nevyhnutelně vstoupit i do zdravotnictví,“ dodal Lapeš.

ŠÁRKA VLČKOVÁ, Nymburský deník, 8.12.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?