Anorexie ohrožuje stále mladší děti

18. 10. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
První příznaky anorexie a bulimie se objevují i u devítiletých dětí. Poruchy příjmu potravy trápí stále mladší dívky. Podstatnou část viny nese rodina.


Jedenáctiletá Bryony Flickerová vážila 23 kilogramů, když ji přivezli do nemocnice. Trvalo šest týdnů, než se její zdravotní stav začal zlepšovat. Průzkum pod záštitou britské skupiny Overeaters Anonymous, která se zabývá poruchami příjmu potravy, potvrdil, že sklony k anorexii a bulimii mají stále mladší děti.

A netýká se to jen Británie. „Věková hranice, kdy dítě potřebuje v této věci odbornou pomoc, se snižuje,“ říká psycholog Kamil Janhuba z Fakultní nemocnice v Brně. Přesto jsou případy podobající se jedenáctileté Britce v Česku vzácností.

„Za svou kariéru jsem měl dvě až tři takto mladé pacientky, což ale neznamená, že by u nás tyto dívky nebyly,“ vysvětluje Janhuba, podle kterého stále panuje nedůvěra v psychologickou pomoc, která bývá vyhledávána až jako poslední možnost.

Dalším faktorem, který má vliv na věk pacientů ve statistikách, je dlouhé diagnostikování nemoci. Příčina těchto problémů se hledá dlouho a složitě, přesné pojmenování onemocnění může trvat i několik let.

Důvodů, proč jsou stále mladší děti náchylné k anorexii či bulimii, je řada a dohromady tvoří komplex vrozených dispozic, výchovy a kulturních vlivů.

„Kolem osmého roku života dítěte hodně záleží na tom, jak funguje rodina,“ říká psycholog. Nejde však jen o situaci, kdy rodina neplní svou funkci; dítěti může ublížit i opačný stav, kdy ho jeho nejbližší před vším ochraňují a rozmazlují.

„Může se objevit snaha nedozrát v dospělého jedince, protože dívka chce v té předpubertální fázi zůstat,“ vysvětlil Janhuba, jehož slova potvrzuje i případ Bryony Flickerové.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?