Anovulační cyklus je jedním z častých důvodů, proč ženy nemohou otěhotnět

28. 2. 2020 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Anovulační cyklus patří u žen k nejčastějším důvodům, proč nemohou otěhotnět. V některých případech nemusí být vůbec rozpoznatelný, jindy se projeví například vynecháním menstruace. K anovulaci dochází ve chvíli, kdy je narušena hormonální rovnováha ženy a vajíčko ve vaječníku nedozraje. Chronická anovulace může zapříčinit u ženy neplodnost, proto je včasná diagnostika žádoucí.



Co je anovulační cyklus?

Anovulační cyklus je menstruační cyklus, během kterého nedochází k ovulaci, jak už samotný název může napovídat, a tím pádem ani k plodným dnům. Během ovulace dochází k uvolnění dozrálého vajíčka z vaječníku, které následně putuje do vejcovodu, kde může být oplodněno spermií. Pokud však u ženy nedojde k uvolnění zralého vajíčka, žena nemůže otěhotnět.

Ženy, které pravidelně menstruují, se zpravidla domnívají, že normálně ovulují, nicméně to nemusí být pravidlem. K menstruaci může běžně docházet i při anovulaci a ženy si toho vůbec všimnout nemusí. Zároveň může být anovulace jednou z příčin opožděné menstruace nebo její úplné absence.

Jaké má anovulační cyklus příznaky?

Většina žen si ani nevšimne, že má anovulační cyklus. Jak tedy poznat, že nemáte ovulaci? Nejčastěji ženy poznají anovulační cyklus na základě vynechané menstruace nebo opakujících se nepravidelných cyklů, v jiných případech až ve chvíli, kdy se pokouší neúspěšně otěhotnět. Tento stav bývá zpravidla přechodný, pokud by však došlo k chronické anovulaci, stává se důvodem neplodnosti.

Jak poznat anovulaci?

Poznat, zda proběhla ovulace, je možné na základě měření teploty (ústní nebo poševní), které je nutné provádět ráno ihned po probuzení, po ukončení ovulace teplota totiž stoupá až o 0,5 stupně Celsia. Dalším ukazatelem ovulace bývá zvýšená tvorba výtoku, který konzistencí připomíná syrový vaječný bílek. V neposlední řadě je možné využít ovulační test, který lze běžně zakoupit v drogerii nebo lékárně. Test je potřeba provádět z ranní moči (stejně jako těhotenský test).

[democracy id="25"]

Příčiny anovulace

K anovulaci dochází při narušení hormonální rovnováhy, která neumožňuje vajíčku dozrát. Mezi nejčastější příčiny patří:

U dívek, které začaly čerstvě menstruovat, je vysoká pravděpodobnost, že zpočátku bude docházet k anovulačním cyklům. Tomuto období se jinými slovy říká menarche. Naopak u žen ve věku 40 až 50 let může častěji docházet ke změnám hormonů v souvislosti s blížící se menopauzou, což může vést k anovulačním cyklům.

Nedostatek gestagenu bývá způsoben nejčastěji vnějšími vlivy jako stresem, onemocněním, nadměrnou fyzickou zátěží, změnou na váze nebo změnami denního režimu. Syndrom polycystických ovarií lze rozpoznat na základě zvýšení androgenních rysů, jako je ochlupení na neobvyklých částech těla. Aby mohla být anovulace léčena, je potřeba včasná a správná diagnostika příčiny.

Diagnostika a léčba anovulace

Aby mohl lékař správně diagnostikovat anovulační cyklus, provádí zpravidla ultrazvukové vyšetření, dále rozbor krve na zjištění hladiny progesteronu a na přítomnost určitých protilátek. Při ultrazvuku je podrobněji kontrolována děloha a vaječníky, rovněž se provádí kontrola podestýlky ženské dělohy.

Pokud je anovulační cyklus zapříčiněn vnějšími vlivy, je potřeba přistoupit ke změně životního stylu po stránce stravovacích návyků, změn denního režimu (pracovní doby, apod.), fyzické aktivity či úlevy od stresu. V ostatních případech se léčba odvíjí od příčiny anovulace, kterou je nutné konzultovat se svým lékařem, jenž danou léčbu stanoví. Lékař vám může předepsat léky na plodnost, řešením dále bývá injekční aplikace hormonu do svalu, při závažnějších komplikacích je možné přistoupit k chirurgickému zákroku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?