Antibiotický týden

14. 11. 2016 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Správným užíváním antibiotik přispějete k zachování jejich účinnosti pro další generace, radí lékárníci již posedmé.


Ve dnech 14. - 20. listopadu 2016 se v lékárnách uskuteční sedmý ročník tzv. Antibiotického týdne. Lékárníci, jakožto odborníci na léky, tím přispívají k boji proti narůstající odolnosti bakterií vůči antibiotikům. Cílem této osvětové kampaně je zvyšování povědomí pacientů o správném užívání antibiotik.

Antibiotika jsou léky, které působí pouze proti bakteriím a jsou lékařem předepisovány k léčbě bakteriálních infekcí. V důsledku jejich nesprávného užívání vznikají bakterie odolné vůči antibiotikům. Proto vyhlásila Evropská Unie 18. listopad Evropským antibiotickým dnem. K této aktivitě se připojuje již posedmé i Česká lékárnická komora (ČLnK) a opět připravila osvětovou akci Antibiotický týden v prostředí lékáren. Do této akce se letos přihlásilo téměř 700 lékáren.

Lékárníci svým pacientům i rodičům dětských pacientů poví, jak důležité je pro ně správné užívání antibiotik. Budou jim také vysvětlovat, jak mohou nesprávným užíváním ovlivnit účinnost antibiotik pro další generace. Lékárníci při každém výdeji antibiotik také radí svým pacientům, jaká režimová opatření a úpravy jídelníčku jsou při jejich užívání nutné.

Součástí kampaně je i průzkum mezi dospělými pacienty a rodiči dětí, kterým byla antibiotika předepsána. Dotazníkové šetření pomůže ke srovnání názorů českých pacientů v průběhu jednotlivých ročníků kampaně a tím k cílenější osvětě v oblasti užívání antibiotik. Ze statistiky těchto dotazníků mimo jiné vyplývá, že během šesti předchozích let poklesl počet lidí, kteří se mylně domnívali, že antibiotika léčí virová onemocnění, téměř na polovinu - z 51 na 27 procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?