Antibiotika u dětí: USA zaznamenávají výrazný pokles preskribce

2. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři ve Spojených státech předepisují dětem výrazně méně antibiotik než dříve. Tento vývoj odráží výsledky celostátní zdravotní kampaně, která vznikla v reakci na hrozbu antibiotické rezistence...


O výsledcích studie, kterou otiskl časopis Pediatrics, informovala agentura Reuters.

Dětem ve věku od tří měsíců do tří let bylo v letech 1996-2000 předepsáno až o 39 procent méně antibiotik než dříve.

„Tento vývoj je doporovázen poklesem diagnóz potenciálních bakteriálních infekcí, především pak infekcí středního ucha,“ uvádí studie Lékařské fakulty v Harvardu, která byla vypracována ve spolupráci s ostatními lékařskými institucemi v USA.

„K poklesu předepisovaných antibiotik zcela jistě přispěl všeobecný zájem lékařů, zdravotních organizací a médií o problém antibiotické rezistence,“ dodávají autoři studie.

Výzkum je založen na analýze lékařských zpráv 200 tisíc, které se týkají dětí ve věku od tří měsíců do osmnácti let.

ČR: Až polovina antibiotik je předepsána zbytečně

S problémem antibiotické rezistence se potýkají také pediatři v České republice. Lékaři odhadují, že až polovina antibiotik je preskribována zbytečně nebo nesprávně.

„Problém užívání antibiotik není jen na straně lékaře, který lék předepisuje, ale i na straně veřejnosti. Někdy je totiž lékař vystavoen tlaku pacienta, aby předepsal antibiotikum takzvaně ´pro jistotu´,“ uvedla předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Hana Cabrnochová.

Podle studie oddělení klinické mikrobiologie nemocncie na Homolce dostává antibiotikum každé čtvrté dítě. „Na Slovensku dokonce každé druhé dítě, což je alarmující,“ řekl ČTK primář oddělení Vlastimil Jindrák. Nejčastěji předepisují antibiotika i na běžné rýmy a nachlazení lékaři ve Francii a Španělsku.

Podle odborníků je třeba hledat cesty, které omezí užívání antibiotik. Začít by se mělo už při prvním kontaktu lékaře s pacientem.

„Většinu vyšetření (na infekci bakteriálního původu) není možné provést okamžitě, proto se často nedaří vyloučit i zbytečnou indikaci antibiotik. Progresivní a jedinou metodou za takové situace je velmi rychlé vyšetření z kapky krve odebrané z prstu pacienta a následné stanovení laboratorní hodnoty CRP,“ míní Cabrnochová. Hodnota CRP signalizuje svou výší přítomnost bakteriální infekce.

Pořízení laboratorního přístroje na stanovení CRP přijde na 30 tisíc korun. V současné době ho používá asi 200 z 2200 pediatrů sdružených v Odborné společnosti praktických dětských lékařů, kteří léčí 98 procent dětských pacientů. Jeden odběr přijde asi na 100 korun.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:

American Academy of Pediatrics

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 2.9. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?