Antikoncepční sci-fi se stává skutečností

28. 4. 2000 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce


Moderní hormonální antikoncepce je účinná a bezpečná. Její zdravotní výhody mnohonásobně převyšují případná rizika. Přesto na ní stále ještě je co vylepšovat. A navíc - vědci nezapomínají ani na zodpovědnost mužů a snaží se vymyslet antikoncepční pilulku i pro ně.

Žádný z preparátů, o nichž bude řeč, není zatím na našem trhu k dispozici. Některé sice již mají v zahraničí, většina přípravků však ještě neopustila laboratoře či nedokončila klinické studie. Patří jim ale určitě budoucnost.

Ani kapku krve navíc

Nepohodlí, které některé ženy prožívají při užívání hormonální antikoncepce, bývá nejčastěji spojeno s nepravidelným krvácením. Některému organizmu vyhovují antikoncepční tabletky monofazické, se stále stejným obsahem hormonů ve všech tabletkách, jiný potřebuje prostředek třífázový. V laboratořích Organonu vyvinuli pro ženy, jimž antikoncepce způsobuje špatnou kontrolou cyklu, nový typ dávkování tak, aby hladiny syntetického hormonu ethinyl-estradiolu (EE) v jejich plazmě byly pokud možno stabilní. Tak vznikl Gracial, který má ojedinělý kombinovaný režim podávání EE a gestagenní složky desogestrelu. Jelikož v počátcích cyklu žena potřebuje více estrogenu k výstavbě endometria, dominuje v prvních sedmi tabletkách EE. Poté následuje 15 dní, kdy v tabletkách převažuje gestagen. Pauza v užívání se zkrátila na šest dní. Nepravidelnost krvácení u mnoha žen při užívání Gracialu ustává.

Hormony nejlepších vlastností

Jedním z hlavních trendů při vývoji nové hormonální antikoncepce je snaha co nejvíce omezit nežádoucí vedlejší účinky jejího užívání, jako je pnutí v prsou, nevolnost, retence vody v těle, bolesti hlavy, případně i vyšší krevní srážlivost. Toho se dá docílit jednak snížením dávky estrogenu v pilulkách, jednak náhradou syntetického ethinyl-estradiolu za jiný, organizmem lépe snášený estrogen. Ten se zatím nenašel, protože přirozené estrogeny, užívané v hormonální substituční terapii, nepůsobí antikoncepčně. Dosud je tedy perspektivnější cesta snižování dávky estrogenu. Firma Schering má v klinických zkouškách pilulku s pouhými 15 mikrogramy EE (dosavadní nejnižší dávka v dostupných antikoncepčních tabletkách je 20 mikrogramů EE).

Leccos se dá vylepšovat i na složce gestagenní. Všechny dosavadní gestageny mají alespoň slabou androgenní aktivitu, to znamená, že se váží na androgenní receptory a způsobují například mastnější pleť. Vedle známé Diane - 35, jež se doporučuje jako terapeutikum na akné, proto Schering vyvinul dva preparáty s novými gestageny, které mají slabý antiandrogenní efekt (drospirenon a dienogest) a antikoncepční pilulky s nimi se budou moci předepisovat jako antikoncepce s kosmetickým efektem.

Pilulky pro kojící

I když není zcela potvrzena, existuje určitá obava, že estrogenní složka kombinované antikoncepce by mohla mít vliv na kvalitu kojení. Žena, která kojí, však není chráněna proti otěhotnění a pokud v té době nechce počít další dítě, měla by nějakou antikoncepční metodu používat. Již dnes existují čistě gestagenní antikoncepční pilulky, které lékaři doporučují také těm ženám, které kvůli zdravotním důvodům nesmí estrogeny užívat nebo užívání jakékoliv dvousložkové antikoncepce jejich organizmus nesnáší. Gestagenní antikoncepce působí především na zahuštění hlenu v děložním hrdle, což brání průniku spermií a dále na děložní sliznici, která se stává nevhodnou pro případné uhnízdění vajíčka. Pouze u určitého procenta žen tyto pilulky inhibují také ovulaci.

Novinkou z laboratoří Organonu, který se snažil snížit dávku gestagenu a zvýšit účinnost takové antikoncepce, jsou gestagenní pilulky Cerazette, které stoprocentně zabraňují ovulaci.

Játra mohou zahálet

Nejen kvůli menšímu zatížení jater, která musí orální antikoncepční preparáty metabolizovat, ale i kvůli zapomnětlivosti uživatelek antikoncepce, které ne vždy správně spolykají všechny pilulky, vyvíjejí firmy nové formy aplikace antikoncepčních preparátů. Schering například připravuje antikoncepční náplast, Organon zase hodlá přijít s dokonalejším podkožním implantátem Implanonem, jenž tvoří jediná tyčinka, z níž se po dobu nejméně tří let uvolňuje etonogestrel (tj. 3 keto-desogestrel). Jeho snášenlivost je stejně dobrá nebo lepší než u orální kontracepce. V některých zemích jsou již k dispozici antikoncepční vaginální kroužky.

Muži nejsou z kola venku

Pozastavit ovulaci u ženy, když jí každý měsíc uzrává jedno vajíčko, je o dost snadnější, než zabránit u muže každý den dozrávání zhruba 70 tisíců spermií. Vědci pro tento účel zkoušejí estery testosteronu. Ty se sice zdají být vhodné, mají ale několik nevýhod: nástup účinnosti po začátku užívání je pomalý, musí se užívat ve velkých koncentracích a po vysazení této antikoncepce trvá dost dlouho, než se muži navrátí jeho původní fertilita.

Podle průzkumu firmy Schering by existenci mužské hormonální antikoncepce ocenilo 72 % z dotázaných mužů a 85 % žen. Má to jeden háček: 51 % žen zároveň uvedlo, že by nedůvěřovaly muži, který by tvrdil, že užívá antikoncepční pilulky. Chtějí mít zkrátka kontrolu početí pro jistotu ve svých rukou a zřejmě to tak ještě delší dobu bude.

Připravila Mgr. Zdena Šťastná

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?