Antimonopolní úřad prověří pomoc státu pěti pojišťovnám

20. 4. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví (MZ) postupovalo nesprávně a nestandardně, tvrdí zdravotní pojišťovna Metal-Aliance, která nebyla zařazena do projektu na odkoupení pohledávek státem. Správní rada této pojišťovny se proto obrací na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby záležitost prošetřil...


PRAHA -

Vláda v únoru souhlasila, aby Konsolidační banka odkoupila od pěti zdravotních pojišťoven za pět miliard korun část jejich pohledávek, které mají za pojistným. Správní rada Metal-Aliance je přesvědčena, že práva pojištěnců čtyř zbývajících pojišťoven, jichž se pomoc státu netýkala, byla postupem ministerstva porušena. Fišerův úřad podle ní pojišťovnám nesdělil, proč informace o dlužnících žádá a neposkytl jim čas na rozlišení pohledávek za státními podniky a za soukromými subjekty. Pojišťovny, které se snažily nejprve vše vyjasnit, se do projektu nedostaly.

Ministr Bohumil Fišer řekl, že ministerstvo nemohlo dopředu poskytnout bližší informace, k čemu mají zjišťované údaje sloužit, neboť nedokázalo odhadnout, zda se vláda pro pomoc rozhodne. „Byla tu však také kolize se zákonem o ochraně dat, MZ nesdělilo, která data lze předat, pokud si to konkrétní dlužník nepřeje,“ dodává ředitel Metal-Aliance Vladimír Kothera.

(ika), Hospodářské noviny, 20.04.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?