Antioxidanty zabraňují vzniku onemocnění dásní

27. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britští vědci zjistili, že lidé, kteří trpí vážným onemocněním dásní, mají nízkou hladinu glutathionu. Dospěli tak k závěru, že měření této látky může být spolehlivým ukazatelem závažnosti onemocnění...


Britští vědci zjistili, že lidé, kteří trpí vážným onemocněním dásní, mají nízkou hladinu antioxidačních látek zajišťujících tělu přirozenou ochranu. Výsledky studie byly publikovány v časopise Molecular Patology.

Už předchozí studie ukázaly, že periodontální onemocnění, při kterých jsou bakteriemi zasaženy zuby a dásně, ohrožují zřejmě celkový zdravotní stav člověka. Tyto bakterie jsou nejen prvotní příčinou paradentózy, ale způsobují zřejmě také vznik cukrovky a komplikace průběhu plicního onemocnění. Studie také poukazují na to, že nemoc dásní může ohrožovat vývoj nenarozeného plodu.

Výzkumníci Stomatologické fakulty na Univerzitě v Birminghamu zjistili, proč někteří pacienti nemocí dásní trpí a jiní ne. Provedli detailní analýzu gingivální štěrbinové tekutiny, která se nachází mezi zuby a dásněmi. Zjistili, že pacienti se zdravými dásněmi měli podstatně vyšší hladinu glutathionu. Naopak pacienti s vážným onemocněním dásní vykazovali velmi nízkou hladinu této látky.

Zjišťování nemoci

Dr. Simon LangleyEvans, který přednáší na Universitě v Nottinghamu podotýká: „Je velmi obtížné určit, zda je příčinou onemocnění nízká hladina antioxidantu, nebo zda tělo, které bojuje s nemocí, tuto látku rychleji spotřebovává.“ Evans dodává, že měření této látky může být spolehlivým ukazatelem závažnosti onemocnění.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 27.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?