Arbitráž s Diag Human je zablokována, spis si vyžádal soud

7. 4. 2010 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Dlouholetý spor se švýcarskou firmou Diag Human se opět o něco protáhne. Spis k případu si totiž vyžádal Nejvyšší soud a zřejmě až do léta tím zablokoval jednání arbitrů.


Do doby, než soud rozhodne a vydá spis rozhodčímu senátu, nemohou arbitři jednat. Spis se na stůl Nejvyššího soudu dostal kvůli stížnosti advokáta Diag Human Jana Kalvody, ten je přesvědčen o podjatosti předsedajícího rozhodce, prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela.

„Dorazil už ve čtvrtek. Nyní se ladí konkrétní postup, jak se ve věci bude pokračovat,“ řekl Lidovým novinám, které informaci přinesly, mluvčí soudu Petr Knötig. A potvrdil, že senát chce vynést verdikt nejpozději do konce června.

„Do léta by skutečně mělo být rozhodnuto,“ dodal Knötig.

Úroky rostou

Zablokování případu předcházelo minulý týden odstoupení švýcarského rozhodce Damiana Della Ca. Ten údajně odstoupil mimo jiné kvůli pochybám o nezaujatosti dalšího rozhodce - bývalého proděkana plzeňské právnické fakulty Milana Kindla, kterého do senátu nominovalo Česko.

Minulý týden také firma Diag Human navrhla vládě, aby se zastavilo současné přezkumné rozhodčí řízení a aby obě strany sporu respektovaly původní rozhodčí nález z roku 2008. Ten určil, že stát má firmě zaplatit přes osm miliard korun a úroky, obě strany sporu se však tehdy odvolaly.

Česko nárok firmy odmítlo, Diag Human požadovala 15 miliard korun. Verdikt o osmimiliardovém odškodném však platí a podle Lidových novin naskakuje Česku za každý den zdržení platby penále ve výši 1,25 milionu korun.

Jen od začátku ledna, kdy měl původně přezkumný senát vynést verdikt, se tak pohledávka na úrocích navýšila o 125 milionů korun.

Ministerstvo: Firma spor protahuje

Ministerstvo zdravotnictví je přesvědčeno, že sama firma spor úmyslně protahuje. Její pozice je totiž podle něj velmi slabá.

„Proto rezignaci rozhodce zastupujícího společnost Diag Human považujeme za zoufalý krok, který znemožňuje přijetí konečného rozhodnutí,“ uvedl již dříve náměstek ministryně Marek Šnajdr.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?