Arbitráž s firmou Diag Human prošetřuje protikorupční policie

27. 4. 2010 8:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Do arbitrážního řízení státu s firmou Diag Human se před několika týdny vložila i protikorupční policie. Podle serveru Aktuálně.cz začala prověřovat, zda rozhodčí řízení není zmanipulované.


Oslovila už kvůli tomu několik institucí a vyžádala si od nich dokumenty a stanoviska. Jednou z nich byl i Nejvyšší soud, u něhož advokát firmy Diag Human Jan Kalvoda napadá účinnost jmenování předsedajícího rozhodce Petra Kužela Obvodním soudem pro Prahu 6.

Podle důvěryhodného zdroje Práva protikorupční policisty zajímaly především okolnosti, za jakých se do miliardové arbitráže o odškodnění za zmařené obchody s krevní plazmou přihlásily jako vedlejší účastníci firmy s neprůhlednou vlastnickou strukturou Towit Machinery a Dumfries Holdings.

Ty si dohromady nárokovaly čtvrtinu z až 15miliardové pohledávky Diagu Human za státem. Rozhodci však jejich nároky na konci března definitivně zamítli.

Policisté se teď podle zdroje Práva pokoušejí vlastnickou strukturu zmíněných firem rozplést a údajně právě na ně směřovaly i dotazy k Nejvyššímu soudu, u kterého leží rozhodčí spis k případu Diag Human.

Ministerstvo zdravotnictví, které má za ČR spor na starosti, žádné dotazy od policistů zatím neobdrželo. „O žádných dotazech protikorupční policie nevím,“ řekl včera Právu náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek odmítl potvrdit či vyvrátit, zda se detektivové kauzou opravdu zabývají. „Nebudeme to vůbec komentovat,“ uvedl pouze.

Podle informací Práva tomu tak ale skutečně je, nicméně oficiální trestní řízení dosud policisté nezahájili.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?