Archivace receptů má chránit lékaře i pacienta, říká ministryně

4. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Chceme, aby zneužitelnost receptu byla co nejmenší, a proto ta kopie založená do zdravotní dokumentace. Navíc to bude doklad i o tom, že lékař s pacientem o dané léčbě hovořil, vysvětlil mu ji, předepsal lék po dohodě s pacientem," říká v rozhovoru ministryně Součková...


Rozhovor s ministryní zdravotnictví Marií Součkovou o poslední vyhlášce, která vyvolala mezi lékaři značný rozruch. Včera vyzvala České lékařská komora lékaře k tomu, aby tento předpis bojkotovali.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo novou vyhlášku, podle níž mj. lékaři musí skladovat kopie receptů léků, které předepíší pacientovi. Proč je nutíte, aby je zakládali do zdravotní dokumentace? Vždyť za chvilku by na to nepotřebovali desky, ale krabice.

Kopie předpisu je průkazný materiál. Chrání lékaře i pacienta. V případě, že by byly pochybnosti, co skutečně lékař pacientovi předepsal, bude zde doklad. Zatím se někdy stává, že recepty se zneužívají. Připisují se na ně věci, které lékař nepředepsal, nebo počty balení. My chceme, aby zneužitelnost receptu byla co nejmenší, a proto ta kopie založená do zdravotní dokumentace. Navíc to bude doklad i o tom, že lékař s pacientem o dané léčbě hovořil, vysvětlil mu ji, předepsal lék racionálně a po dohodě s pacientem. Ten tak bude více vtažen do své léčby abude spolurozhodovat, jaký lék chce, jestli s doplatkem nebo bez doplatku.

Starší člověk ale chodí k lékaři velmi často. Kopie receptů, když se budou zakládat, podle lékařské komory budou za chvíli haldou sběru. Jak dlouho mají ve zdravotní dokumentaci být? Do konce pacientova života?

DÁLE ČTĚTE:
ČLK vzkazuje lékařům: nedodržujte vyhlášku

To je nesmysl. Počítám tak zhruba jeden rok. To je i maximální doba, kdy se léčebná péče vyúčtovává pojišťovně. Běžně se tak děje do čtvrt roku. I po této době, když už vyúčtování proběhne aje odsouhlasené, by se kopie receptů mohly skartovat.

Ale ve vyhlášce nic takového není.

Ano, ale vysvětluji princip, s nímž počítáme.

Lékařská komora ale tvrdí, že vyhláška právě v tomto bodě, tedy povinnosti skladovat kopie receptů, je protizákonná a ministerstvo na to nemá právo.

Vrozporu se zákonem to není. Vyhláška je obecně závazným právním předpisem, a odporuje-li právní předpis zákonné normě, je k jeho zrušení kompetentní Ústavní soud.

Ale vy byste mohla toto ustanovení, které pro lékaře prý přinese spoustu administrativní a byrokratické práce, zrušit.

Nemám k tomu nejmenší důvod.

Takže necouvnete a neustoupíte lékařské komoře? Ta vyzvala lékaře, aby nerespektovali toto, podle nich protizákonné, zatěžující opatření.

Ne, neustoupím. Vyhláška chrání i lékaře před zneužitelností receptů, tak nechápu, proč ji chtějí bojkotovat.

Lékaři tvrdí, že nemohou pacienta informovat o doplatku léku, protože neznají jeho výši a nemají čas obtelefonovávat lékárny, aby zjistili, kolik pacient doplatí.

Na trhu je sice hodně léků, ale lékaři dobře znají své pacienty a vědí, co jim, často i léta předepisují. Pak ten výběr léků je mnohem užší. Orientačně tedy doplatky znají. Navíc nejde o výši doplatku, ale pouze o fakt, že lék je s doplatkem.

Udivuje mě, že komora nepodporuje naše snahy zavádět generické léky, tedy nechráněné patentem a levnější, které pojišťovna plně hradí a vede to k úsporám v systému. Nerozumím tomu, proč chtějí bojkotovat to, co vede k úspoře.

Mnoho lékařů už dnes vystavuje recept přes počítač. A tam nemá možnost kopie. Vyhláška na to nepamatuje. Lékaři tvrdí, že i v tom je nedokonalá.

V takovém případě lékař může vystavit recept dvakrát a jeden si založit.

Nemáte dojem, že se tím stupňuje napětí mezi vámi a lékaři? Navíc před časem jste prohlásila, že když neprojde vaše koncepce zdravotnictví, odstoupíte z funkce. A právě komora před časem žádala váš odchod z funkce.

To je jejich názor a já trvám na tom, co jsem v této vyhlášce vydala, a i na tom, co jsem prohlásila v případě, když návrh reformy vláda nebo parlament nepřijme.

Zapadá i tato nová vyhláška do vašich reformních snah?

Ano. Chceme tím pacienta mnohem více vtáhnout do rozhodování o způsobu léčby. Jestliže bude vědět, jaký lék mu lékař předepisuje, zda je s doplatkem nebo ne, může se svobodně rozhodnout pro některou z variant. A myslím si, že to je správné. Vždyť oba léky budou mít stejné chemické složení, a tak není důvod, aby pacient něco zaplatil v případě, že může mít lék bez doplatku.

Nové recepty, na kterých už je vyznačeno písmeny, zda jde o lék s doplatkem nebo ne, na trhu nejsou a ty staré, které to nemají, budou platit až do konce příštího roku. Co má dělat lékař v takovém případě?

To je přece naprosto jednoduché. Příslušné písmeno před pacientem na recept dopíše. Tak bude mít i pacient kontrolu, že je to to správné, pro co se rozhodl. Na druhé straně receptu, v případě, že by se pacient rozhodl jinak, než lékař předepíše a v lékárně požadoval lék jiný, pak je prostor pro to, aby toto své rozhodnutí pacient stvrdil podpisem. Jinak v ordinaci nic podpisovat nebude. Upozorňuji, že recept, který nebude lékařem náležitě vyplněn, tzn., že tam nebude symbol charakterizující, zda jde o lék s doplatkem či ne, nebude splňovat dané náležitosti a nebude vydán.

Ale v takovém případě by se tedy pacient musel vracet k lékaři.

Ano. To je logické. Je však ještě jedna možnost. Když nebude na receptu symbol, pacientovi vždy bude v lékárně vydán plně hrazený lék. Může se také stát, že pacient bude mít od lékaře předepsán lék s doplatkem, ale v lékárně ho mít nebudou. Vtomto případě pak svým podpisem potvrdí, že mu bude vydán lék bez doplatku.

Václav Pergl, Právo, 04.02.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?