Armáda zvažuje vyslat do Kuvajtu i nemocnici

10. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo obrany se připravuje na rozšíření své vojenské účasti v Kuvajtu. Pokud dojde k válce proti Iráku, hodlá do oblasti - kde už nyní má zhruba 400 chemiků - vyslat polní nemocnici...


Ministerstvo obrany se podle informací Práva připravuje na rozšíření své vojenské účasti v Kuvajtu. Pokud dojde k válce proti Iráku, hodlá do oblasti - kde už nyní má zhruba 400 chemiků - vyslat polní nemocnici, která se nedávno vrátila z Afghánistánu. Právu to sdělil vysoce postavený činitel resortu obrany. Dodal, že výjezd lékařů by nejprve musela posvětit politická reprezentace. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík na dotaz Práva připustil, že i účast nemocnice v konfliktu je možná. „Nemocnice je po návratu z Afghánistánu znovu připravována k novému nasazení. Stav hotovosti bude hlásit k 1. dubnu. Na otázku, zda může být nasazena v Kuvajtu, řeknu, že si takovou situaci umím představit,“ prohlásil Tvrdík.

„Ministerstvo obrany s takovou alternativou počítá v případě, že by pozice vycházela ze zahraničněpolitické orientace ČR,“ doplnil ministr. Podle něj by šlo o podobnou pozici Česka jako v případě protichemické jednotky, která už v Kuvajtu působí: „Jestliže by bylo potřeba zachraňovat lidské životy, tak naše polní nemocnice už tuto schopnost několikrát prokázala.“

Za stovky miliónů

Češi by podle Tvrdíka poslali do Zálivu nemocnice ale jen v případě, že by šlo o širší mezinárodní operaci humanitárního charakteru. O lékaře by také musela podle něj požádat OSN či Mezinárodní zdravotnická organizace, případně země, která by byla válkou dotčena. „Nemůžeme sami spasit svět, naše účast musí být odpovídající celkové pomoci mezinárodního společenství,“ řekl Tvrdík. Obrana se přitom v těchto chvílích zabývá i způsobem, jak by polní nemocnici v Kuvajtu financovala. Operace by si totiž vyžádala stovky miliónů korun. Po přechodnou dobu by se podle Tvrdíka dali lékaři hradit z resortních peněz vyčleněných na zahraniční mise. V případě, že by navíc spojenci pomohli s úhradou přepravy nemocnice, nebyl by s penězi žádný velký problém, shodují se experti na obraně.

Šance pro Tatru?

Už nyní spojenci Česku s financováním jednotky v Kuvajtu pomáhají. Američané například přislíbili uhradit kompletně leteckou přepravu kontingentu do oblasti. V těchto dnech české ministerstvo obrany poslalo Washingtonu fakturu na jeden milión amerických dolarů (30 miliónů korun) a brzy očekává její splacení. Armáda navíc debatuje s Kuvajťany o zajímavém finančním kontraktu. Jak Právu sdělil jeden z činitelů ministerstva obrany, Kuvajt by rád po skončení mise českých chemiků odkoupil veškeré vybavení jednotky včetně desítek speciálně upravených nákladních vozů Tatra. Česká strana by se tomu nebránila, pokud by měla jistotu, že bude schopna rychle vše nezbytné doplnit. Vojáci proto už vyjednávají mj. i s Tatrou Kopřivnice, kolik času by bylo nutné k tomu, aby případně rozprodaná jednotka byla zase kompletní.

Kamil Houska, Právo, 8.3.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?