Marie (neregistrovaný)
Jsem cvičitelka, z důvodů, že máme v rodinné anamnéze artrózu kloubů, beru od 32 let kolagenové preparáty. Jím v omezené míře brambory, které mohou urychlit artrózu. V mládí jsem brala Colafit, který postačí na doplnění stravy, není nutné každý den. Později Proenzi, když bylo s kyselinou hyaluronovou, od 50 let beru doplňky stravy na klouby od Barnyse INOVO 6, INOVO 5 , které se mi zdají nejlepší. Díky tomu, že jsem nikdy neměla nadváhu, brala jsem od 32 let doplňky s kolagenem, pozdějí přípravky s MSM, chondroitin, glukosamin, kyselina hyaluronová, kolagen 1 a 2.Přestože celý život sportuji nemám ani ve svých 62 let artrózu 1. stupně.
Najbrt (neregistrovaný)
Od svých 57 let pravdelně cvičím ve fitku s výjimkou dvou posledních let, kdy jsem přestal kvůli hrozící nákaze COVID-19. Letos jsem jej v březnu ale prodělal (omikron), takže v červnu jsem se k posilování opět vrátil. Nikdy jsem necvičil pouze silově, ale v rovnováze mezi aerobní a silovou složkou. Od těch 57 let (17 let, je mi 74) dodržuji zdravou výživu bez uzenin, vepřového masa, tučných mléčných výrobků, s velkým množstvím zeleniny a zcela bez zbytečného piva ! Poté, co jsem přestal cvičit v posilovně jsem zakoupil domů Veslovací trenažér zn. XEBEX a téměř denně na něm vesloval cca 35 minut. Po návratu do fitka jsem se snažil rychle obnovit svalový úbytek zejména cvičením na kladkách, zřejmě s nepřiměřenou zátěží a zvedáním rukou až nad ramena. V srpnu jsem ráno zjistil, že při některých pohybech zabolí levé rameno. Ortoped indikoval po rentgenovém vyšetření artrozu ramenního kloubu II-III a po kortikoidu na uklidnění jsem dostal placenou hyaluronou injekci. Po týdnu opět začínám cvičit na veslařském trenažeru s malou intenzitou, hybnost ramene není nijak omezena, ale občasné zabolení existuje i nadále ! Uvítal bych zkušenosti někoho podobně postiženého, abych se připravil na zřemě neradostnou budoucnost. Uvítal bych, kdyby se ozval někdo s podobnými problémy a
MUDr. Thai Bao Han (neregistrovaný)
Dobrý den, artróza bohužel nejde vyléčit a další namáhání ramene může bolesti zhoršovat. Já osobně doporučuji už pouze přirozený pohyb s malou váhou, ale lépe určitě poradí rehabilitační lékař či fyzioterapeut.